2024. május 5. Vasárnap, Györgyi.
 
Megindító kampány a mellrák ellenForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-03-12 18:21:11
Itthon újabb kampány indult az mellrák elleni küzdelemért. A cél az, hogy minél korábban és rendszeresen menjenek a nõk szûrésre. Az idõben felfedezett elváltozásokat ugyanis ma már az esetek nagy részében meg lehet gyógyítani.

Megindító fotósorozattal szeretné felhívni a figyelmet a mellrák elleni küzdelemre az Egészség Hídja Összefogás Egyesület.

Balassa Gabriella, a Mellrákfórum alapítója a kampány egyik modellje. Mellráktúlélõként azt vallja, a betegséget nem szabad szégyellni és fontos, hogy mindenki tisztában legyen a megelõzés fontosságával.

„Az lenne a cél, hogy már az egészen fiatal lányok is önvizsgálatot végezzenek otthon - ez havonta öt perc, ami nem kerül pénzbe, és ha változást látunk, menjünk el az orvoshoz, mert az orvos segíteni fog” – fogalmazott Balassa Gabriella.

Dank Magdolna, a SOTE ÁOK Belgyógyászati Klinika Onkológia Részlegének docense szerint a legújabb, gyógyszeres terápiával meglepõen jó eredményeket érnek el úg, hogy a beteg életminõsége sem változik nagy mértékben. Azt mondta: az új típusú terápiáknál már nincsen hányinger, hányás vagy hajhullás, és ma már a terápiák idõtartama is megváltozik.

Magyarországon az emlõrákos megbetegedések halálozási aránya rosszabb, mint Európában, mert a betegek késõn fordulnak orvoshoz. Az egészségügyért felelõs államtitkár azt mondta, a kampányokkal az eddiginél sokkal több nõt szeretnének rávenni a rendszeres vizsgálatokra.

„Több tízezer ember életét szeretnénk megmenteni azzal, hogy sokkal hatékonyabb, szélesebb körû szûrési rendszert indítunk el, illetve olyan eljárásokat, technológiákat, amelyek jelentõs javulást mutatnak” – hangsúlyozta Zombor Gábor egészségügyért felelõs államtitkár, a kampány fõvédnöke.

Magyarországon évente több mint 5000 új emlõrákos megbetegedést regisztrálnak, a szakemberek szerint az idõben felfedezett elváltozás ma már jó eséllyel gyógyítható.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!