2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
73 ezer lesz a minimálbér?Forrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-11-20 16:18:00
Még mindig nem született megállapodás a bértárgyalásokon, de közelednek az álláspontok...

Pénteken sem született megállapodás a jövõ évi minimálbérrõl és a garantált bérminimumról az Országos Érdekegyeztetõ Tanács ülésén (OÉT), bár közeledtek az álláspontok.

A munkavállalói oldal a minimálbér esetében kétezer forintot engedett korábbi javaslatából, a garantált bérminimumnál pedig azt közölték, hogy nem ragaszkodnának már a két kötelezõ bérküszöb közötti 1,22-es szorzóhoz. A munkáltatói oldal egyik esetben sem tett újabb ajánlatot, de azt ígérték, hogy mérlegelik a szakszervezetek javaslatait. Ugyanakkor a munkaadók, a munkavállalók és a kormányoldal is úgy nyilatkozott, hogy közel a megállapodás, azt akár már jövõ héten aláírhatják. A munkavállalók az eddigi 78 ezer forintos javaslatukat 76 ezer forintra módosították a januártól érvényes minimálbér esetében a pénteki tárgyaláson. A munkaadói oldaltól Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének fõtitkára azt mondta, hogy a munkaadók ajánlata egy "jelentõs, érzékelhetõ gesztus", de reagálni még nem tudott arra, mert nem kapott ehhez felhatalmazást.

A munkáltatók 73 ezer forintra növelnék a most 71 ezer 500 forintos minimálbért.
A szakmunkás minimálbérként emlegetett garantált bérminimum esetében a szakszervezetek azt ajánlották fel, hogy nem ragaszkodnának a két kötelezõ bérküszöb közötti 1,22-es szorzóhoz, de konkrét összeget nem közöltek itt. A munkáltatók úgy reagáltak: örülnek, hogy itt is van elmozdulás.

A munkavállalók a jövõ évi bruttó keresetemelkedés esetében azt ajánlották pénteken, hogy annak alsó határa ne nulla százalék legyen, hanem annál mindenképpen nagyobb. A munkaadók továbbra is ragaszkodnának ahhoz, hogy az alsó határ nulla százalék legyen. Minimális emelkedést elképzelhetõnek tartanak ugyanakkor, de ennek mértékérõl nem beszéltek, ráadásul itt csak ajánlásról van szó, amit kormányrendeletben nem rögzítenek majd.

Csizmár Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára az ülésen azt mondta, hogy "meglepõen közel vannak" a megállapodás végleges szövegéhez, igaz, konkrét számok most még nincsenek. Üdvözölte, hogy a minimálbérnél 3 ezer forintra olvadt a különbség, vagyis nagyjából 5 százalékosra. Jelezte, hogy a jövõ évi béremelkedésre tett ajánlat hiába nem lesz kormányrendeletben, annak esetlegesen lehet hatása viszont a versenyszférára.

Az államtitkár ugyancsak az ülésen jelentette be, hogy a kormány a jövõ évi makropályával kapcsolatos elõrejelzésének módosítására készül. Eszerint a gazdasági visszaesés mértéke 2010-ben mínusz 0,9 helyett mínusz 0, 6 százalékos lenne, az éves infláció pedig 4,1 helyett 3,9 százalék. Mindez azonban a 2010-es költségvetésrõl szóló törvény tervezetét nem érinti, mivel a sarokszámok már nem változhatnak, és a reálbéreket sem befolyásolja érdemben.
A bértárgyalást jövõ pénteken folytatják, akkor elvileg megszülethet a megállapodás.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!