2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Olvasói levél: Március 15-e a fogyasztóvédelem világnapja isForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-16 18:52:09
Nekünk nemzeti ünnepünk, de a világnak ez mást jelent. John F. Kennedy elnök 1962. március 15-én tette közzé a legalapvetõbb fogyasztói jogokat tartalmazó történelmi nyilatkozatát, melyben a négy alapvetõ fogyasztói jogot (jog a biztonsághoz, az információhoz, a választáshoz és a képviselethez) foglalta össze.

A fogyasztóvédelmi világnapot ezen a napon jó húsz évvel késõbb, 1983-ban ünnepelték elõször. Újabb két évvel késõbb az egyre izmosodó fogyasztói világmozgalom nyomására és a Fogyasztóvédelmi Világszervezet (Consumers International, CI) lobbi tevékenységének köszönhetõen 1985 áprilisában az ENSZ közgyûlése hivatalosan is deklarálta – további négy ponttal kiegészítve (meghallgatás, kártérítés, oktatás, egészséges környezet) – a fogyasztók nyolc alapvetõ jogát, leszögezve, hogy a világon minden állampolgár, jövedelmétõl és társadalmi rangjától függetlenül, alapvetõ fogyasztóvédelmi jogokkal is rendelkezik.

Ezen jogok érvényesülését hazánkban a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság mellett a civil szervezetek is ellenõrzik. Közülük Magyarországon a legrégebbi az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE), melynek debreceni szervezete évek óta áll tanácsadással a vásárlók (és a kereskedõk) részére. Sikeres tevékenységükrõl már több konkrét eset leírásával adtunk hírt, s erre a továbbiakban is készen állunk. Addig is szívesen várjuk érdeklõdésüket a 06-304-655-247-es telefonszámunkon.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!