2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Energia? Merre halad Magyarország?Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-17 08:44:46
Elsõ ízben került sor a Megújuló Energiapark, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Földtudományi Intézet és a Debreceni Akadémia Bizottság Megújuló Energetikai Munkabizottság közös szervezésében az Energia a mindennapokban, verseny & konferencia megrendezésére, amely az elsõ országos energetikai felsõoktatási tanulmányi verseny PhD fokozat nélküli fiatal kutatók számára.

A rendezvény nem titkolt célja az volt, hogy lehetséges válaszokat találjon Magyarország energetikai kérdéseire, és felhívja a figyelmet a méltatlanul háttérbe szorított megújuló energiaforrások jövõbeni szerepére. A téma kifejezettem aktuális a Paks 2 projekt leállítása, és az ukrán válság miatt kialakult kõolaj- és földgázszállítási kockázatok miatt.

A szakmai rendezvényen 18 egyetem és kutatóintézet mellett Debrecen város Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottságának vezetése, valamint több cég is képviseltette magát.

A résztvevõk hangsúlyozták, hogy a megújuló energiaforrások reális alternatívát tudnak biztosítani a hagyományos energiaforrásoknak és az atomenergiának egyaránt. Magyarország legnagyobb kitörési lehetõsége a fõként magyar kis- és középvállalkozások, valamint a tudományos elit összefogásában rejlik. A gazdasági élet szereplõinek és a különbözõ tudományterületek kutatóinak összefogására van ahhoz szükség, hogy új, versenyképes termékek és alkalmazások jöjjenek létre.

A megújuló energiaforrások nagy elõnye, hogy decentralizáltan alkalmazhatóak, vagyis a leginkább hátrányos helyzetû térségekben segíthetnek a munkahelyteremtésben mind a gyártó, mind a tervezõ, kivitelezõ és üzemeltetõ vállalkozásoknak egyaránt, a biomassza pedig folyamatos megélhetést képes biztosítani számos gazdálkodónak. Ezeket az elõnyöket kihasználva már középtávon is a megújuló energiaforrások válhatnak Magyarország húzó ágazatáv, amennyiben a szakmai eltökéltség mellett politikai támogatást is kap ez az ágazat.

 

Energiahasználat csak tudatosan, fiatalokkal
Debrecen - Az ország elsõ energetikai felsõoktatási tanulmányi versenye, az Energia a mindennapokban, verseny & konferencia címû esemény zajlott a Debreceni Akadémiai Bizottság debreceni székházában pénteken.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!