2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Forinthitelek – Elhalasztották a másodfokú döntést az OTP Ingatlanlízing perébenForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-20 06:51:29
Március 24-re halasztotta a másodfokú, jogerõs határozat kihirdetését az OTP Ingatlanlízing Zrt. forinthiteles perében a Fõvárosi Ítélõtábla kedden Budapesten.

Az elsõfokú bíróság korábban elutasította a felperes pénzintézet magyar állam ellen benyújtott keresetét, amelyben a lízingcég forintalapú és deviza lízingszerzõdéseinek tisztességességét kívánta bizonyítani. Az elsõfokú határozat ellen mind az OTP Ingatlanlízing, mind az alperes magyar állam fellebbezett.

A felperes kérte, hogy a bíróság állapítsa meg: a forintalapú, valamint devizaalapúnak nem minõsülõ deviza fogyasztói pénzügyi lízingszerzõdéseinek részét képezõ általános szerzõdési feltételek (ászf) egyoldalú szerzõdésmódosítást lehetõvé tevõ kikötései tisztességesek, ezért érvényesek. A pénzintézet egyúttal kérte az Európai Unió Bíróságánál elõzetes döntéshozatali eljárás kezdeményezését is, a 2014 évi devizahiteles törvény uniós jogba ütközése miatt.

Az alperes magyar állam az elsõfokú ítélet helyben hagyását kérte, fellebbezést annak indoklása miatt nyújtott be. Az alperes jogi képviselõje kifejtette: az elsõfokú bíróság adott esetben egy-egy mondatról, bekezdésrõl állapította meg, hogy nem tartozik a törvény hatálya alá. Álláspontjuk szerint nem lehet mesterséges módon szétválasztani, egységes egészként kell kezelni a szerzõdési kikötéseket, ahogy azt a felperes is a kereset tárgyává tette. Ezért valamennyi olyan szerzõdési rendelkezésre vonatkozik a fellebbezésük, amirõl elsõfokú bíróság megállapította, hogy nem tartozik a törvény hatálya alá - mondta. Ha ezt az álláspontot nem osztaná az ítélõtábla, megjelölték az ászf-ben az egyoldalú kamat, költség és díjmódosítást lehetõvé tevõ szerzõdéses rendelkezéseket is – tette hozzá az alperesi képviselõ.

Az alperes ellenkérelmében felidézte: az Alkotmánybíróság határozatai egyértelmûen kimondták, a törvény nem ütközik a visszamenõleges hatályú jogalkotás tilalmába, nem sérti sem a jogbiztonságot, sem a tisztességes eljárás elvét. A fellebbezés nem tartalmaz olyan indokot, amely alapján szükség lenne elõzetes döntéshozatali eljárásra, ahogy az elsõfokú bíróság is megállapította – tette hozzá.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!