2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
KSH: jövõ októberben lesz a kis népszámlálásForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-20 06:55:36
Jövõ októberben lesz a "kis népszámlálás", az október 1-jei állapotra vonatkozóan. Errõl kedden fogadott el törvényt a parlament - tudatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közleményben az MTI-vel.

A közlés szerint a mikrocenzus eszmei idõpontja 2016. október 1. 0 óra, vagyis a népesség személyi, családi és lakásviszonyairól szóló adatokat erre az idõpontra vonatkozóan gyûjti össze a KSH.

Az összeírás kiterjed a Magyarország területén élõ vagy átmenetileg külföldön tartózkodó, de Magyarországon bejelentett lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkezõ magyar állampolgárokra és a Magyarország területén három hónapnál hosszabb ideig tartózkodó külföldiekre. A felmérésben szerepelnek az ország területén lévõ lakások, lakott üdülõk és a közösségi elhelyezést szolgáló intézmények.

Az adatfelvétel nem a lakosság egészére terjed ki, azaz nem teljes körû, hanem tíz százalékos mintán, mintegy 400 ezer háztartást kiválasztva végzi el a KSH. A népszámlálásból ismert kérdések megválaszolására 2016. október 1-je és október 31-e között kerül sor - írták.

Figyelmeztettek: az adatszolgáltatás kötelezõ, kivéve az egészségi állapotra, fogyatékosságra, nemzetiségre, anyanyelvre és a családi, baráti közösségben használt nyelvre vonatkozó kérdéseket. Ugyancsak önkéntes a válaszadás a mikrocenzus keretében egy kisebb mintán zajló kiegészítõ adatfelvételek kérdéseire - fûzték hozzá.

A mintába került személyeket a kijelölésrõl, az adatszolgáltatási kötelezettségrõl és a válaszadás részleteirõl a KSH elõzetesen értesíti. Õk választhatnak majd, hogy interneten saját maguk töltik ki a kérdõívet, vagy számlálóbiztosnak válaszolnak - áll a közleményben.

Az ilyen összeírásokat a tízévenként megrendezett népszámlálások közötti idõszakban szokták megtartani, a jövõ évi lesz Magyarországon a hatodik. A mikrocenzus célja az elmúlt öt évben bekövetkezett változások feltárása, hogy az országos és területi döntések elõkészítéséhez és hatásainak méréséhez megbízható, idõszerû adatok álljanak rendelkezésre.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!