2024. május 6. Hétfő, Ivett, Frida.
 
Kialakultak a nemzeti egységes kártyarendszer keretfeltételeiForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-21 09:03:51
Elkészült nemzeti egységes kártyarendszer (nek) keretfeltételeit tartalmazó belügyminiszteri rendelet tervezete, amelynek célja, hogy az egyes elektronikuskártya-kibocsátók és -elfogadók, mint például az állam, az önkormányzatok, a közlekedési vállalatok, továbbá az egyéb szolgáltatók és gazdasági szereplõk, egységesen szabályozott és ellenõrzött rendszer keretében bocsássák ki a maguk kártyáit.

A kormány honlapján megjelent tervezet szakít azzal a jelenlegi gyakorlattal, hogy minden kártyakibocsátó másképpen azonosítja a felhasználót (a kártya tulajdonosát). A tervezet szerint minden kártya felhasználóját a személyi igazolványon szereplõ névvel, fényképpel és aláírással azonosítanak.

Az új rendszer háromszereplõs: a kártya kibocsátójától elkülönül a kártya mûködtetõje, illetve a harmadik szereplõ az elfogadó.

A tervezet részletesen tartalmazza azokat a mûszaki jellegû követelményeket, amelyeket a kártya memóriájának tudnia kell, illetve amelyek a mûködtetõre és az elfogadóra vonatkoznak.

A nek keretében kiadott kártyák egyszerre több funkcióval is felruházhatóak. Például nem kell külön kártya a diákigazolvány mellé a könyvtár látogatásához, vagy például a kedvezményes uszodabérlethez. Viszont igény szerint az egyes szolgáltatások mûködhetnek külön kártyán is.

A kártya elektronikusan is igényelhetõ, ennek a biztosítása azonban nem kötelessége a kártyakibocsátónak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!