2023. november 30. Csütörtök, András, Andor.
 
Banki elszámolás - Az ügyfeleknek továbbra sincs sok teendõjükForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-21 09:40:57
A devizahitelesekkel való elszámolás jelenlegi szakaszában az ügyfeleknek csupán annyi teendõjük van, hogy frissítsék lakcímüket bankjuknál, ha idõközben elköltöztek, egyébként elég megvárniuk az értesítõ levelet, abból sok kérdésükre választ kapnak - ismertette a Magyar Bankszövetség alelnöke a szervezet csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A pénzügyi intézmények márciusban megkezdték az elszámolásról az értesítõ levelek kiküldését devizahiteles ügyfeleiknek. Becsei András ennek kapcsán felidézte, milyen fontos határidõk vannak az elszámolás és forintosítás során, és ezekben kik érintettek.

Az alelnök elmondta: a tavaszi folyamat a devizahitelekre vonatkozik, ezen belül a forintosítás csupán a deviza ingatlanhitelekre, az elszámolásban azonban a többi devizahitel is részt vesz, így a fogyasztási hitelek és az autófinanszírozási ügyletek is.

Nem vonatkozik ugyanakkor az elszámolás a támogatott lakáshitelekre, a folyószámla-hitelekre és a hitelkártya termékekre, a 2004. május 1. elõtti, a 2014. július 26. után kötött és a 2009. július 26. elõtt megszûnt hitelekre. A fix árfolyamon végtörlesztõk március végéig kérhetik, hogy számukra a hitelezõ elszámolást készítsen.

Az értesítõ leveleket március 1. és április 30. között küldik ki a pénzügyi intézmények. Célszerû a levelet megvárni, mert sok kérdésre választ ad. A bankok a késõbbiekben is elsõsorban az elektronikus tájékozódást javasolják.

Január 1-jétõl már a forintosítási árfolyamokon határozzák meg a törlesztõrészleteket. Az elszámolás és forintosítás fordulónapja február 1-je. A forintosításra március 31-ig kell sort keríteni, addig a könyvekben is át kell vezetni. A jóváírás már több ügyfélnél megtörtént. Szektorszinten a májusi törlesztõrészletben tükrözõdnek elõször az elszámolás és a forintosítás hatásai is, pár banknál azonban hamarabb is csökkenhet a törlesztõrészlet.

Megjegyezte, ez igen komoly számítási és logisztikai feladat a bankoknak, hiszen gyakorlatilag az elmúlt tíz év újrakalkulálása zajlik. Ezt jól jelzi, hogy a bankszektor az idén 200 tonnányi levelet küld ki.

Az újságírók kérdéseire elmondta, intézményenként különbözik, hogy a kedvezményesen végtörlesztõnek érdemes-e megkockáztatnia az elszámolás kérésének 10 ezer forintos díját. Ez többek között attól függ, a hitel mely szakaszában került sor a végtörlesztésre, mennyire élt kamatváltoztatási jogával a pénzügyi intézmény.

Becsei András úgy vélekedett, az ügyfelek túlnyomó többsége a végtörlesztéskor lényegesen nagyobb kedvezményt kapott, mint amennyit az elszámolással kapna, azoknál lehet más a helyzet, akiknek a végtörlesztés idején már nagyon alacsony volt a tõketartozása vagy a végtörlesztés elõtt elõtörlesztettek. A bankszektornál a végtörlesztés kapcsán mintegy 360 milliárd forint veszteség keletkezett, ami a kedvezményesen végtörlesztõknél nyereségként jelent meg, vagyis átlagosan több millió forintot nyertek. A végtörlesztõ ügyfelek néhány százaléka kért eddig elszámolást - tette hozzá.

Azon hiteleknél, amelyeket a bank már felmondott és követeléskezelõre engedményezett, a pénzügyi intézménynek az engedményezés napjáig el kell készítenie az elszámolást, és az ügyfélnek kell kérnie a követeléskezelõtõl az elszámolás érvényesítését - ismertette az alelnök.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!