2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
OGY - NGM: megkezdõdött az új jövedéki törvény kidolgozásaForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-22 15:57:01
A Nemzetgazdasági Minisztérium kezdeményezésére megkezdõdött az új jövedéki törvény kidolgozása, a törvényjavaslat várhatóan 2016 tavaszára készülhet el - közölte az NGM jövedéki és ökoadók osztályának vezetõje.

Demeter Zsuzsa a jövedéki törvény modernizálásának szükségességérõl az Országgyûlés mezõgazdasági bizottsága szõlõ-, bor-, pálinka albizottságának pénteki ülésén beszélt a testület tagjainak és a meghívott szakembereknek.

Az NGM osztályvezetõje a jövedéki törvény megalkotását azzal indokolta, hogy a most hatályban lévõ jogszabályt módosításokkal már nem lehet korszerûbbé tenni. Az új jövedéki törvény keretjellegû lesz és a jelenlegi törvénynél egyszerûbben és átláthatóbban szabályozza majd a területet - mondta.

Demeter Zsuzsanna kiemelte: a most érvényes jövedéki törvény újragondolását, korszerûsítését az indokolja, hogy az érvényben lévõ jogszabály túlzottan részletesen szabályoz, ami nehézkessé teszi az alkalmazást. Ezért egyszerûbb, átláthatóbb, egyszerûbben alkalmazható törvényre van szükség.

Jelezte: a kodifikáció során arra is tekintettel kell lenni, hogy az új jövedéki törvény más jogszabályok alkalmazását is érinti, A jövedéki törvényre ugyanis 72 jogszabály hivatkozik. Beszélt arról is, hogy az új jövedéki törvénnyel kapcsolatos egyeztetések már megkezdõdtek, példaként említette a Földmûvelésügyi Minisztériumot és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsát (HNT).

Gál Péter, az FM eredetvédelemért felelõs helyettes államtitkára örömét fejezte ki, hogy az új jövedéki törvény teljesen új szemléletû lesz, jobban figyelembe veszi majd a hatálya alá tartozó egyes ágazatok sajátosságait. A tárca álláspontja szerint az esetlegesen meglévõ párhuzamos rendszereket - mind a bor-, mind pedig a pálinka termékpályán - egységesíteni kell. Továbbá fontosnak tartotta a kisüzemi tevékenység egyszerûbb külön szabályzását.

Font Sándor, az albizottság elnöke az olasz borimport ismételt erõsödésére hívta fel a figyelmet, jelezve, hogy ez jelentõsen zavarhatja a magyar piacot. A Magyarországra behozott olasz folyóbor mennyisége 2013-ban több, mint 500 ezer, 2014-ben több, mint 300 ezer, az idei év március közepéig pedig mintegy 50 ezer hektoliter volt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!