2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Közlemény - NAV: Gyakori jövedelem-letiltásForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-22 16:19:47
Napjainkban a jövedelem-letiltás az egyik leggyakrabban alkalmazott végrehajtási mód, ugyanis adótartozás esetén, ha az adós rendszeres jövedelemmel (munkabér, illetmény, nyugellátás stb.) rendelkezik, elsõsorban ezt tiltja le a Nemzeti Adó-és Vámhivatal.

Jövedelem letiltásakor a NAV értesíti az adóst és munkáltatóját, hogy az adótartozás megfizetéséig letiltja az adós nettó jövedelemének 33 százalékát. A nettó jövedelemnek csak a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegét (jelenleg 28.500 Ft) meghaladó része vonható el. Nem lehet letiltani a baleseti járadékot, a táppénzt, a gyermekek nevelését támogató juttatásokat (pl.: gyes, gyed, családi pótlék, nevelési segély stb.), a munkanélküli segélyt és a gondozási, ápolási díjakat, segélyeket sem.

A letiltással kapcsolatos kötelezettségek betartását a végrehajtók a munkáltatónál is ellenõrizhetik. Szabálysértés esetén a NAV a kifizetõt kötelezi az adótartozás megfizetésére. A fizetési határidõ eredménytelen elteltével a munkáltatóval szemben is megindul a tartozás behajtása.

Azoknak a magánszemélyeknek, akiknek saját, vagy családtagjaik megélhetése a letiltás miatt veszélybe kerül, fizetési kedvezmény iránti kérelmet nyújthatnak be a NAV-hoz.

- dr. Körtvélyesi Zsuzsanna, Nemzeti Adó- és Vámhivatal sajtóreferens, fõosztályvezetõ -

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!