2024. április 19. Péntek, Emma.
 
A víz világnapja - Országszerte ismeretterjesztõ és sportprogramok várják az érdeklõdõketForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-22 16:51:24
Vasárnap, a víz világnapján országszerte számos helyszínen várják az érdeklõdõket tudományos és ismeretterjesztõ, kulturális, valamint sportprogramokkal az intézmények.

A Fõvárosi Csatornázási Mûvek idén is megnyitja szennyvíztisztító telepeinek kapuit az érdeklõdõ diákok és a lakosság elõtt a világnap alkalmából. Csütörtökön és pénteken több mint két és fél ezer diákot fogadott a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep, szombaton pedig a közönséget várják, hogy bemutassák a szennyvíztisztítás folyamatát és a legkorszerûbb magyar technológiákat - közölte az intézmény az MTI-vel.

A zalavári Kis-Balaton Ház március 22-én egész nap ingyenesen lesz látogatható, a Nõk a Balatonért Egyesület balatonfüredi és balatonarácsi csoportja pedig elõadásokat szervez a víz és fenntartható fejlõdés jegyében. Szegeden többek közt a vadasparkba, az Anna Gyógy-, Termál és Élményfürdõbe és a Szent István téri víztoronyba várják az érdeklõdõket, Herenden pedig 20 kilométeres körtúrát szerveznek, amelyen a környék forrásait ismerhetik meg a résztvevõk.

Az ország 12 helyszínén indul el 10 órakor egyszerre a Gátõrfutás elnevezésû verseny, amelynek néhány kilométeres szakaszain a magyarországi gátakat és környéküket lehet jobban megismerni, a pontos információkról, a start-cél koordinátákról az Országos Vízügyi Fõigazgatóság, a Magyar Hidrológiai Társaság honlapján, valamint az Országos Vízügyi Fõigazgatóság (OVF) Facebook-oldalán lehet tájékozódni.

A budapesti fürdõk is csatlakoznak a vasárnapi világnaphoz koncertekkel, lézershow-val, táncbemutatókkal. A Széchenyi Gyógyfürdõben a Strokes Percussion Group koncertje mellett szépség és egészség témájú vásárral, játékokkal, tanácsadással készülnek, a Szent Lukács Gyógyfürdõben a gyógyvízkóstolóval egybekötött vezetések mellett afro-beat, balkán, funk, brazil stílusú zenére szórakozhatnak a fürdõzõk. A Király Gyógyfürdõben hastáncprodukciót tekinthetnek meg a vendégek, akik vezetett fürdõbemutatón is részt vehetnek. A Dagály Termálfürdõben a masszázsra vágyókat várják kedvezményekkel. A Csillaghegyi Strandfürdõben búvárok segítségével próbamerüléseken lehet részt venni.

A világnap programjairól és helyszíneirõl a vizvilagnap.hu oldal nyújt bõvebb felvilágosítást.

A víz világnapját az 1992-es Rio de Janeiró-i környezetvédelmi konferencia kezdeményezésére 1994 óta ünneplik világszerte. Az ENSZ március 22-ét nyilvánította a víz világnapjává, amelynek célja a környezet és ezen belül a Föld vízkészletének védelme.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!