2023. március 24. Péntek, Gábor.
 
A kátyúkárok felét nem fizetik ki a biztosítókForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-23 08:26:02
A néhány éve létezõ kátyúkár biztosításból eddig néhány tízezret kötöttek az autósok a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) adatai szerint, de az esetek felében a biztosítók visszautasítják a kártérítés kifizetését, mivel a kárt nem megfelelõen dokumentálta a szerzõdõ - ez utóbbi már a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) a tapasztalata.

A kátyúkár biztosítást az hívta életre, hogy az ilyen károk átlagos összege 20 ezer forint körüli, a casco biztosítások önrésze pedig ettõl magasabb. Így elõbb a cascóhoz, majd a kötelezõ biztosításhoz lehetett - kiegészítõ jelleggel - kátyúkár biztosítást kötni. Ma viszont - évi 2-3 ezer forintért - már önállóan is megköthetõ - áll a MABISZ közleményében.

Az utak állapotáért az út fenntartója felel, így a károsultnak a közút fenntartójához kell fordulnia, ha kátyúba futás miatt megsérül az autója. A településeket összekötõ útvonalak, illetve az autópályák a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezelésében állnak, a lakott területen belüli útszakaszok pedig az illetékes önkormányzat hatáskörébe tartoznak. Budapest fõ- és tömegközlekedési útvonalainak kezelõje a fõváros, az egyéb úthálózatoké a kerületi önkormányzatok.

A kátyúbiztosítás elõnye az, hogy a közút kezelõjével nem az autósnak kell alkudoznia, hanem átveszi tõle ezt a terhet a biztosító. Ehhez azonban az autósnak kell dokumentálnia a kárt, amely történhet a kátyúról és a kárról készült fotóval, tanúval, illetve rendõri jegyzõkönyvvel is. A FBAMSZ adatai szerint minden második kár rosszul dokumentált, ezért a biztosítók nem fizetnek.

Akkor sem fizet a biztosító a kátyúkárra, ha a kocsi vezetõje a megengedettnél gyorsabban hajtott, figyelmeztetõ tábla jelezte az úthibát, illetve a kár rögzítése nélkül elhajtott az autós a helyszínrõl - áll a FBAMSZ közleményében.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!