2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Hagyományos húsvéti ételekForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-23 08:58:14
A húsvéti bárány már az ószövetségi zsidóság számára is áldozati étel volt.

A bárányhúst keserû salátával, kovásztalan kenyérrel fogyasztották. Az újszövetségi szent könyvek az ótestamentumi szimbólumokra támaszkodva, Isten bárányának nevezik Jézust, mivel az emberiség megváltására jött a földre. A középkorban a hívek bárányt ajánlottak fel az Úrnak.
Tojás és sonka

A tojás õsi húsvéti eledel. Peszach ünnepén hamuban sülve fogyasztják a zsidók. A keresztény értelmezés szerint: ahogy a tojásból új élet kel, úgy támad fel Krisztus is a sírjából. A piros tojás színe Jézus elhullatott vérét jelképezi. A monda szerint egy jeruzsálemi asszony épp a tojásokat szedegette, amikor meghallotta Krisztus feltámadásának hírét. Gyorsan átszaladt a szomszédba, de ott nem hittek neki. – Úgy támadt fel, ahogy pirosak a tojások a kötõdben – felelték nevetve. A hírvivõ asszony a kötõjébe nézett, s látta, hogy az összes tojás megpirosodott. Ennek emlékére festik a tojásokat. A sonka a legjellegzetesebb húsvéti eledel, amelyet a keresztények hosszú böjtölés után fogyasztottak már a középkorban is. A jólét jelképe, amelyet a kaláccsal, a báránnyal, a tojással együtt megszenteltetnek a templomban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!