2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Az oltás a mutáció ellenére is hatásosForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-11-23 15:16:38
A WHO szerint nincs jele annak, hogy a mutáns vírusoknak nagyobb lenne a megbetegítõ képességük vagy több halálesetet okoznának.

A védõoltás továbbra is hatásos a világjárványos influenza ellen, bár elõfordult már a vírus mutációja, jelentették ki a hétvégén európai és amerikai szakemberek.

Bruno Lina, a dél-franciaországi influenzafigyelõ központ igazgatója szerint a mutáció megjelenése nem meglepõ. "Számítottunk rá, mondtuk elõre, hogy lesz ilyen, és a jövõben is elõ fog fordulni mutáció" - közölte a szakember az AFP francia hírügynökséggel. "Ez semmit sem változtat a kezelésen és a védõoltáson" - tette hozzá.

Az Egyesült Államokban Anne Schuchat, a CDC járványügyi intézet egyik vezetõje kijelentette, hogy a világjárványos influenza mutációja nem befolyásolja a védõoltások vagy az antivirális gyógyszerek hatásosságát.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken jelentette be, hogy Norvégiában az elsõ két halálos áldozatban a világjárványos influenzavírus mutánsait különítették el. De a WHO szerint nincs jele annak, hogy a mutáns vírusoknak nagyobb lenne a megbetegítõ képességük vagy több halálesetet okoznának.

A WHO felfedte, hogy hasonló mutációk történtek már Brazíliában, Kínában, Japánban, Mexikóban, Ukrajnában és az Egyesült Államokban.

"A vizsgálatok azt mutatják, hogy a rendelkezésre álló vakcinák védelmet nyújtanak " (a mutáns vírusok ellen) - áll a WHO közleményében.

Hasonlóan nyilatkozott szombaton a francia tiszti fõorvos, Didier Houssin, kijelentve, hogy a védõoldás ugyanúgy kiváltja a szervezet védekezõ reakcióját, vagyis nem érinti a vírus mutációja.

A tudósok ennek ellenére aggódnak, hogy az influenzavírusok idõvel olyan változattá alakulhatnak, amely súlyosabb megbetegedést és több halálesetet okoznak.

A WHO pénteki adatai szerint április óta az egész világon mintegy 6.750 ember halt meg a világjárványos influenza következtében.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!