2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Húsvét - Több mint 6 ezer tonna füstölt áru fogy az ünnepi idõszakbanForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-23 18:31:14
Több mint hatezer tonnányi füstölt áru fogy a húsvéti ünnepi idõszakban, mintegy 7 milliárd forint értékben - mondta Mostisch Martina, a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) ügyvezetõ titkára az MTI-nek.

Ebben a termékkategóriában mintegy 2 millió háztartásban 3,1 kilogramm a fogyasztás a húsvéti ünnepek idején. Egy-egy cég éves sonkaforgalmának (a formában vagy bélben hõkezelt sonkaféléket nem idesorolva) 25-30 százaléka fogy el az ünnepek alatt, a termékpaletta összetételétõl függõen - ismertette.

Mostisch Martina hangsúlyozta: fontos, hogy a vevõ vásárláskor legyen tisztában azzal, hogy a húsvéti füstölt áruk kategóriájában sokféle minõségû termék található a piacon.

A húsvéti sonkák fõbb típusait ismertetve elmondta: a parasztsonka egész csontos, bõrös comb vagy lapocka szárazon pácolva. Ezt a terméket 6 Celsius fokon több hétig (hónapig) érlelik, és hideg füsttel több napon át több órán keresztül füstölik, hat hónapig eltartható.

A hagyományosan érlelt nyers (darabolt) sonka pedig bõrös vagy anélküli, combizmok (felsál, dió), lapocka, tarja, karaj, szárazon pácolva, néhány héten keresztül érlelve, hideg füsttel több napon át több órán keresztül füstölve. Ez a termék egy hónapig tartható el.

A gyorspácolt nyers sonkát konyhasót és nitritet tartalmazó páclével (maximum 25 százalékos) injektálják be. Több napig fedõpácban érlelik, majd hideg vagy meleg füsttel több napon, több órán keresztül füstölik. Egy hónapig eltartható.

A gyorspácolt, fõtt sonka pedig konyhasót, nitritet és egyéb anyagokat tartalmazó páclével (maximum 25 százalék) beinjektált hús, amit 1-2 napig érlelnek, hideg vagy meleg füsttel több órán keresztül füstölik, és 72 Celsius fokon fõzik, vákuumfóliába csomagolják. Egy hónapig eltartható.

Az ügyvezetõ titkár hangsúlyozta, hogy a hús "bizalmi" termék. Olyan gyártótól, olyan forgalmazótól vegye meg mindenki az ünnepi asztalra valót, amelyben eddig nem csalódott - mondta. Kétes eredetû terméket pedig, aminek a címkéjén a gyártót nem tüntetik fel, ne vásároljon senki - figyelmeztetett. Felhívta a figyelmet arra is, hogy vásárláskor gondosan ellenõrizze mindenki a termék szavatossági idejét.

Mostisch Martina elmondta azt is, hogy a feketegazdaság jelenléte ebben az áruszegmensben 20-30 százalékra tehetõ, fõ területei a piacok, ahol ellenõrizetlenül kerülhetnek ezek az áruk forgalomba.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!