2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Már élesben mûködnek az új közlekedésellenõrzõ kamerákForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-28 09:16:41
Csütörtöktõl élesben mûködik a Véda közúti intelligens kamerahálózat elsõ 160 egysége, a sebességtúllépésekért már büntetést szabnak ki.

A tesztüzem zárultával országszerte élesben mûködõ 160 változtatható helyû kamera az eddig rendszerben lévõ 80 mobil traffipaxot váltja ki. Az úgynevezett komplex közlekedési ellenõrzõpontok (kkep) egyelõre csak a sebességtúllépést mérik, de az eszközök alkalmasak automatikus rendszámfelismerésre, forgalomszámlálásra, torlódások észlelésére, így segítséget jelentenek a közlekedésrendészetnek is.

Az egyenként 5,7 millió forint értékû eszközöket európai uniós finanszírozásból vásárolta a rendõrség.

Várhatóan a harmadik negyedévben jelennek meg a kkep-k kiegészítõ funkciói: az eszközök képesek lesznek érzékelni és rögzíteni például azt, ha valaki jármûvével áthalad a tilos jelzésen, átlépi a záróvonalat, jogosulatlanul veszi igénybe a buszsávot, vagy nem kapcsolja be a biztonsági övet. Észlelik majd a közúton közlekedõ, veszélyes árut szállító jármûveket, vagy azt, ha valaki nem a kötelezõ haladási irányban közlekedik.

A Véda eredetileg indiai eredetû nõi név; a rendõrség korábbi tájékoztatása szerint a rendszer azért kapta ezt a nevet, mert rövid, könnyen megjegyezhetõ, továbbá összhangban áll a projekt céljaival, hogy szerepel benne a “véd” szó. A Véda várhatóan 2015 végére épül ki teljesen, addig kiegészül egyebek mellett fix telepítésû pontokkal, az eszközök adatait feldolgozó és rendszerezõ informatikai rendszerrel, valamint a különbözõ adatbázisokat és intézkedõ szerveket összekapcsoló adatkommunikációs hálózattal.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!