2022. január 19. Szerda, Sára, Márió.
 
Vasárnapi pihenõnap – Már most vasárnap sem lehetnek nyitva a benzinkutaknál mûködõ üzletekForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-29 13:39:23
Már most vasárnap sem nyithatnak ki a benzinkutak területén mûködõ olyan üzletek, amelyek nem árulnak üzemanyagot, ahogy a kis- és nagykereskedelmi tevékenységet azonos helyen és idõben folytatók sem, miután a legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent és azóta hatályba is lépett az errõl szóló törvénymódosítás.

A jogszabály szerint azokra az üzemanyagtöltõ állomások területén mûködõ üzletekre is vonatkozik a vasárnapi munkavégzés tilalma, amelyek nem értékesítenek üzemanyagot.
Szintén kiskereskedelmi tevékenységet folytató üzletnek minõsül a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény rendelkezéseinek alkalmazása során az az üzlet, amely kis- és nagykereskedelmi tevékenységet azonos helyen és idõben folytat.

Ugyancsak hatályba lépett a munka törvénykönyvének módosítása, amely szerint vasárnapra rendes munkaidõ a kereskedelemrõl szóló törvény hatálya alá tartozó, kereskedelmi tevékenységet, a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató, valamint kereskedelmi jellegû turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál foglalkoztatott munkavállaló számára osztható be.

A módosítás meghatározza azokat az eseteket, amikor a munkavállalóknak vasárnapi munkavégzés esetén ötven százalék bérpótlék (vasárnapi pótlék) jár, illetve meghatározza, hogy a munkavállalókat munkaszüneti napon történõ munkavégzés esetén száz százalék bérpótlék illeti meg.

A parlament tavaly december 16-án szavazta meg a vasárnapi pihenõnap bevezetését, március 15-étõl a hét utolsó napján nem lehet dolgoztatni a kereskedelemben. A jogszabályban kivételként rögzítették, hogy az adventi idõszakban és az év egy szabadon választható vasárnapján nyitva lehetnek az üzletek. A törvény azzal kapcsolatban is több kivételt tartalmaz, hogy mely boltok lehetnek nyitva vasárnaponként.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!