2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
H1N1: Hat súlyos allergiás reakció az oltások miattForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-11-25 10:47:54
A WHO a kockázatok ellenére is javasolja a védõoltást.

Kanadában hat esetben okozott súlyos allergiás reakciót az újnfluenza elleni oltás, jelentették be a hatóságok kedden este.

Mind a hat páciens jobban érzi már magát.

Az oltóanyag mind a hat esetben a brit GlaxoSmithKline gyár Aprepanrix vakcinája volt, méghozzá ugyanabból a szállítmányból. Ez a tétel 172 ezer adagot tartalmaz, és november 2-án kezdték kiszállítani, közölte a kanadai egészségügyi minisztérium szóvivõje.

A kiszállítást leállították, de a szóvivõ nem tudta megmondani, hogy addig hány adagot használtak már fel az oltóanyagból.

A hat súlyos allergiás roham abnormálisan magasnak számít, mert az elfogadott szabály szerint 100 ezer oltásra egy juthat.

Ilyen súlyos, az egész szervezetre kiható allergiás roham - szakszóval anafilaxiás sokk - oltóanyagtól, vagy például kagyló, rák fogyasztásától vagy rovarcsípéstõl léphet fel. Jellemzõi a légzési nehézség és a vérnyomás hirtelen lezuhanása. Az ilyen állapot azonnali orvosi segítség nélkül halált okozhat.

Az egészségügyi szóvivõ felhívta a figyelmet, ahogy aki már megkapta az oltást, és nem lépett fel nála ilyen roham, annak most már nem kell izgulnia.

A kanadai minisztériumi szóvivõ megismételte, hogy a világjárványos influenza elleni oltóanyag biztonságos és hatásos. "Az, hogy az oltóanyag egy konkrét tételével kapcsolatban problémát találtunk, csak azt bizonyítja, hogy mûködik a megfigyelõ rendszerünk" - fogalmazott.

A kanadai egészségügyi hatóságokat a WHO figyelmeztette elsõként arra, hogy probléma lehet az oltóanyaggal. Az Egészségügy Világszervezet ezzel együtt is javasolja a védõoltást.

A WHO szerint a világjárványos influenza elleni harcnak továbbra is a védõoltás a leghatásosabb eszköze.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!