2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Húsvét – Nem drágul a tojás a húsvéti idõszakbanForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-03-30 11:50:44
A tojás fogyasztói ára a múlt évihez képest 4-5 százalékkal nõtt, a húsvéti idõszakban azonban az áruházláncok folyamatos akciózása miatt nem várható drágulás – mondta Földi Péter, a Baromfi Termék Tanács (BTT) tanácsadója az MTI-nek.

Hozzátette: átlagosan 35-40 forintot kérnek darabonként az üzletekben és piacokon. A tojás általában a piacokon drágább.

Emlékeztetett arra is, hogy a tojásvásárlás húsvét elõtt a duplájára nõ, ami 30-60 tojás vásárlását jelent háztartásonként hetente. A húsvét elõtti két hétben eléri az 50-60 milliót az eladott tojások száma.

A húsvéti magyar tojáspiacot megzavarja az import, mert a beszállítói árakat letöri – mondta. Megjegyezte azt is, hogy ilyenkor a kis (S) méretû apró tojások kínálata nõ meg az üzletekben, amelyek darabára alacsonyabb ugyan, de a tényleges súlyuk alapján legdrágábbak.

Tavaly a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint mintegy 60 millió tojást hoztak be az országba január és november között. A Magyar Tojóhibrid-tenyésztõk és Tojástermelõk Szövetségének becslése szerint viszont az illegális szállítmányokkal mintegy 800 millió darab tojás érkezett Magyarországra. A tanácsadó megjegyezte, hogy a január 1-jén bevezetett elektronikus közúti árumozgásokat ellenõrzõ rendszer (ekáer) a szakmai szervezet várakozásai szerint jelentõsen visszaszorítja majd a tojás fekete importját.

A fõbb beszállító országok: Lengyelország, Szlovákia, Lettország és Németország. A magyar tojásexport tavaly 46 millió volt.

A magyar tojásfogyasztás évente átlagosan 215 darab. A termelés éves árbevétele az idén várhatóan 60 milliárd forint lesz, ami az elõzõ évhez képest mintegy 2-3 százalékos növekedést jelent. A tojás darabonkénti elõállítási költsége 18,5, csomagolással 22,5 forint; az áfa nélküli eladási ár pedig 24 forint – mondta Földi Péter.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!