2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Forinthitelek – Másodfokon is pert vesztett a CIB IngatlanlízingForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-01 18:04:44
A másodfokon eljáró Fõvárosi Ítélõtábla helybenhagyta a CIB Ingatlanlízing Zrt. ellen hozott elsõfokú ítéletet, így a kedden kihirdetett döntése szerint a pénzintézet forinthiteles szerzõdései tisztességtelenek.

A másodfokú bíróság szerint a törvényszék megfelelõen értelmezte és alkalmazta az anyagi- és eljárásjogi szabályokat, a tényállást felderítette és helyesen állapította meg, hogy a CIB Ingatlanlízing perbe hozott kikötései a törvény alá tartoznak. Ennek megfelelõen az ítélõtábla megvizsgálta a pénzintézet általános szerzõdési feltételeinek (ászf) egyoldalú módosítást lehetõvé tevõ pontjait és egyetértett az elsõfokú bírósággal abban, hogy azok nem feleltek meg az átláthatóság és egyértelmû megfogalmazás kívánalmainak. Mivel a 2014. évi 38-as törvényben meghatározott elvek konjuktívan értendõk, további vizsgálatra nem volt szükség, az ászf-ek tisztességtelenek és érvénytelenek – hangzott el az ítélet szóbeli indoklásában.

A másodfokú bíróság szerint a törvényszék következtetése szintén helytálló abban, hogy a referencia kamatláb ellenére sem automatikus a kamat- és díjemelés, a felperes pénzügyi intézménynek lehetett ráhatása a változás mértékére és irányára. Az ítélõtábla nettó 250 ezer forint másodfokú perköltség megfizetésére kötelezte a pénzügyi szolgáltatót.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!