2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Idén is közeleg az adóbevallás idejeForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-01 18:31:48
A „söralátét-bevallásként” emlegetett adónyilatkozat a bevallás legegyszerûbb módja.

A személyijövedelemadó-bevallás legegyszerûbb módja az adónyilatkozat, amit „söralátét-bevallásként” is emlegetnek. Ezt akkor lehet választani, ha a munkáltató által levont adó, adóelõleg, és a ténylegesen fizetendõ adó különbözete nem több ezer forintnál.
Csak három sor

A 1453 adónyilatkozat nyomtatványon a személyes adatokon kívül mindössze három sort kell kitölteni: bruttó jövedelem (a családi kedvezménnyel nem csökkentett összevont adóalap és valamennyi, bevallási kötelezettséggel járó külön adózó jövedelem összege); fizetendõ adó (a jövedelmet terhelõ személyijövedelemadó-kötelezettség összege); levont és befizetett adó (a munkáltató/kifizetõ által levont személyi jövedelemadó és adóelõleg összege). A munkáltatótól év elején kapott 14M30-as igazoláson az is szerepel, hogy az adózó benyújthatja-e adónyilatkozaton az szja-bevallást.
Ha mégse jogosult

Ha igen, az igazolás adatait át kell másolni az adónyilatkozat megfelelõ soraiba. Függetlenül attól, hogy esetleg az összes igazoláson egyenként az szerepel, hogy az adózó adónyilatkozat beadására jogosult, lehet, hogy az igazolásokat együttesen értékelve mégsem teljesítheti adóbevallását „söralátét-bevalláson”. Kitöltés elõtt ezért érdemes a nyomtatvány hátoldalán található, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapjáról letölthetõ kitöltési útmutatóból tájékozódni a részletekrõl. Az adónyilatkozat a NAV bármely ügyfélszolgálatán beszerezhetõ, illetve a NAV honlapjáról is letölthetõ. A kitöltött bevallást május 20-ig kell beküldeni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!