2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
MVM: zavartalan volt a földgázellátás a télenForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-02 10:15:08
Zavartalan volt a lakosság és az ipari fogyasztók földgázellátása a téli idõszakban, a magyarországi földgáztárolókban 4,368 milliárd köbméter földgáz volt a fûtési szezon kezdetekor, ami 69 százalékos töltöttségi szintnek felelt meg – közölte a Magyar Villamos Mûvek Csoport (MVM) kedden az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a fûtési szezon kezdetekor Magyarországon a régió országai közül az egyik legmagasabb, éves szinten az 50 százalékot megközelítõ fogyasztásarányos földgázmennyiség állt rendelkezésre, amely a téli fogyasztás akár kétharmadának fedezésére elég lett volna. Ugyan a magyarországi tárolói töltöttség alacsonyabb volt, mint a 90 százalékos európai átlag, az ellátásbiztonságot jellemzõ fogyasztásarányos tárolói készletszint mutatója azonban Magyarországon volt az egyik legmagasabb – jelezte az MVM.

Az elõzõ évinél hûvösebb téli idõszak során a fogyasztás meghaladta a 4,2 milliárd köbmétert, a magyarországi tárolókból több mint 2,5 milliárd köbméter földgázt tároltak ki az idõszak során, amely így a téli fogyasztás mintegy hatvan százalékát biztosította.

Az országos fogyasztás napi értéke 40 millió köbméter körül alakult, ebbõl átlagosan 30 százalékot tett ki az import, a tárolók a napi fogyasztás közel 60 százalékát biztosították, a maradék igényt pedig a hazai termelés fedezte – ismertette az MVM.

A közleményben kitérnek arra, hogy a Magyar Földgáztároló Zrt. téli fogyasztáshoz viszonyított töltöttségi szintje 2010 óta nem volt olyan magas, mint 2014-ben. A tárolók feltöltöttsége 43 és 98 százalék között volt a szezon kezdetén, ami az akkori ukrán-orosz viszony és az esetleges téli gázellátási gondok figyelembe vételével is megnyugtató volt.

Az MVM hangsúlyozza: a téli, hideg idõszak végéhez közeledve a társaságcsoport megkezdi a felkészülést a következõ fûtési szezonra, hogy a korábbiakhoz hasonlóan Magyarország földgáz-ellátásbiztonsága zavartalan legyen, és a rezsicsökkentés hosszú távú fenntartását szem elõtt tartva, az energiahordozó megfizethetõ áron legyen elérhetõ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!