2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Közlemény – NAV: Tovább egyszerûsödött az EKÁERForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-06 19:59:08
Az érintett gazdálkodói kör észrevételei alapján 2015. április 1-jétõl tovább egyszerûsödött az Elektronikus Közúri Áruforgalom Ellenõrzõ Rendszer (EKÁER). Mától a nem kockázatos termékek esetében a gazdálkodók jelentõs része néhány adat megadásával egyszerûsített bejelentést tehet.

A nem kockázatos termék esetében egyszerûsített bejelentést tehet az adózó, ha az alábbi feltételeknek együttesen megfelel:
a bejelentést megelõzõen két évvel kimutatott éves nettó árbevétele az 50 milliárd forintot, saját termelésû készlet értékesítésébõl származó nettó árbevétele a 40 milliárd forintot elérte;
szerepel a NAV köztartozásmentes adózói adatbázisában;
adószáma nincs felfüggesztve.

Az egyszerûsített bejelentéskor mindössze a feladó és a címzett adatait (név, adószám) valamint a nem kockázatos termék belföldi fuvarozására használt gépjármû rendszámát kell bejelenteni.

Az egyetemes postai szolgáltatók szintén egyszerûsített bejelentést tehetnek.

2015. április 1-jétõl belföld-belföld viszonylatban, amennyiben a nem kockázatos terméket a címzett fuvarozza vagy fuvaroztatja el, az EKÁER-ben a feladó helyett a címzett jelenti be a szállítmányt.

Az adózó érvénytelenítheti a 15 napig érvényes EKÁER számot, azonban 2015. április 1-jétõl az érvénytelenítés esetén annak indokát is meg kell adni. Az igényelt EKÁER szám érvényességi idejét továbbra sem lehet meghosszabbítani, annak lejárta esetén új számot kell igényelni.

További információ található a www.ekaer.nav.gov.hu illetve a www.nav.gov.hu oldalon.

- Suller György Attila alezredes, szóvivõ, Sajtó- és Kommunikációs Fõosztály -

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!