2024. május 13. Hétfő, Szervác, Imola.
 
Európai egyházi szervezetek: a keresztények legyenek nyitottabbak a cigányok irántForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-10 07:57:48
Az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) és az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) arra kéri Európa keresztény közösségeit, hogy váljanak egyre nyitottabbá a cigányok iránt – olvasható a két szervezet közös üzenetében, amelyet a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa juttatott el szerdán az MTI-hez.

A nemzetközi romanap alkalmából felhívták a figyelmet arra, hogy minden ember Isten képére teremtetett, bármilyen nyelven beszéljen vagy bármilyen kultúrához tartozzon is. Jézus Krisztus arra “hívta meg” a keresztényeket, hogy minden embernek hirdessék az evangéliumot, de különösen is a szegényeknek és kirekesztetteknek. Ezért arra kérik a keresztény közösségeket, hogy váljanak egyre nyitottabbá a gyakran kirekesztve, szegénységben, a társadalom peremvidékein élõ cigányok iránt.

Az üzenetben a szervezetek rámutattak: a roma kisebbségek viszontagságos történelmük ellenére megõrizték gazdag kultúrájukat, valamint az olyan értékeket, mint a családi élet, a gyermekek szeretete, az istenhit, a halottak tisztelete, a zene és a tánc. “A Teremtõ ajándékaként tekintünk erre a kultúrára, ami tiszteletet és támogatást érdemel” – írták.

Kitértek arra, hogy napjainkban túlságosan sok roma ember él “siralmas körülmények között” szerte Európában. A legfõbb problémát a kontinensen szóban és tettekben is megnyilvánuló cigányellenesség, a magas arányú munkanélküliség, a szakképzés hiánya és mindennek következményeként a szegénység jelenti – olvasható a közleményben.

Ugyanakkor pozitív folyamatok is megfigyelhetõk az európai társadalmakban: egyre több cigány fiatal tanul gimnáziumokban és egyetemeken – tették hozzá.

A közleményben kiemelték, hogy a keresztény egyházak, papok, lelkészek és világi hívek sokféleképpen igyekeztek segíteni roma testvéreiknek az évszázadok során. “Szilárd meggyõzõdésünk – fogalmaztak -, hogy az oktatás és foglalkoztatás mellett az emberség a cigánysággal való kapcsolatok elmélyítésének harmadik fontos pillére”.

Az egyházak sok helyen segítenek a roma közösségek társadalmi integrációjának elõmozdításában, ami nem keverendõ össze az asszimilációval. Mindezt iskolaidõ utáni oktatás, orvosi ellátás, élelmiszerosztás, jogi és egyéb tanácsadás formájában teszik. Felszólították közösségeiket, hogy álljanak ezen kezdeményezések mellé, és viszonyuljanak testvérként rászoruló embertársaikhoz.

“Új és igazságos kapcsolatok kialakítására kell törekednünk a cigánysággal, és el kell köteleznünk magunkat a gyógyítás és megbékélés nehéz, de értékes feladata mellett” – írták.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!