2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Nézõpont: Csak ebbõl értünk?Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-10 08:32:20
Ezen a vidéken egy szabály van, hogy nincs szabály – figyelmeztetett a sógorom, amikor „szûz magyar benzinturistaként” elõször átléptem vele az ukrán határt. Teljesen igaza volt. Nem csak a rossz minõségû fõutakon, még lakott területen belül is úgy közlekedtek a helyi autósok (ki Ladával, ki BMW-vel), mintha a kihelyezett KRESZ-táblák csak felesleges díszek lennének. Palicz István jegyzete.

Ha nem vettem fel az általuk diktált tempót, ledudáltak az útról. Ha megadtam a kötelezõ elsõbbséget, szintén. Az index használata és a szabályos parkolás már a vicc kategóriáját súrolta. A kákán csomót keresõ, kannabiztosítást számon kérõ helyi fakabát már korántsem volt ilyen humoros, addig nem engedett utunkra, még ki nem csikart némi helyszíni bírságot.

Ezzel szemben ott van például London, ahol minden frekventált útszakaszt, csomópontot digitális õrszemek (is) figyelnek. „Kalandvágyból” oda menekült nyíregyházi barátaimtól tudom: ott nem a rendõröktõl kell tartani, mert roppant segítõkészek és tisztelettudóak, hanem a tetemes pénzbüntetéstõl, amennyiben nem tartjuk be a szabályokat. Láss csodát, elenyészõ a gyorshajtók, tilosban parkolók, ittas vezetõk száma, s gyanítom, hogy a közlekedõk jelentõs része már rég nem félelembõl, hanem belsõ meggyõzõdésbõl cselekszik helyesen.

Valami ilyesmit kellene itthon, Magyarországon is elérni, nevezetesen, hogy ésszerû szabályokat követve, felelõsségteljesen vezessünk. Mivel úgy tûnik, a szép szóból és a baleseti hírekbõl nem értünk, marad a bírságolás, amivel nincs baj, amíg célja a szabálykövetésre nevelés, nem pedig egy titkon elvárt, irreális bevételi forrás a defektes állami büdzsé számára.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!