2023. december 10. Vasárnap, Judit.
 
Útdíj – NÚSZ: gyakran keverik az autósok a D1-es és a D2-es kategóriátForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-10 08:53:59
Az útdíjrendelet módosítása óta eltelt három hónapban a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. tapasztalatai szerint az autósok egyik leggyakoribb tévesztése az volt, hogy a fizetõs útszakaszokon a januártól már D2-es kategóriába tartozó jármûvekre D1-es kategóriában váltottak e-matricát. Ez a szabályozás értelmében jogosulatlan úthasználatnak minõsül, és pótdíjfizetési kötelezettséget von maga után – hívta fel a figyelmet a NÚSZ.

A januártól bevezetett D2-es díjkategóriába tartoznak a hétnél több utas szállítására alkalmas személygépkocsik, valamint a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegû tehergépkocsik és a lakóautók. A D2-es kategóriában a heti (10 napos) és a havi e-matricák a D1-es kategória díjainak kétszeresére emelkedtek, az éves matricák ára azonban megegyezik a D1-es kategória árával – emlékeztetett az MTI-hez eljuttatott összefoglalójában a NÚSZ.

Szintén gyakran elõforduló hiba, hogy a kisebb, 15 személyes autóbuszok üzemeltetõi nincsenek tisztában azzal, hogy jármûvük a B2-es díjkategóriába tartozik, és tévesen D1-es vagy D2-es kategóriában váltanak jogosultságot.

A díjköteles szakaszokon az utánfutók úthasználatáért a D2-es és B2-es kategóriákban külön kell fizetni. Az U kategóriában a jogosultságot minden esetben a vontatmány rendszámára kell megvásárolni. Az útdíjfizetési szolgáltató példaként említi, ha busz vontat utánfutót, akkor váltani kell B2-es és U kategóriás jogosultságot is. Ha az utánfutót egy 9 személyes mikrobusz vontatja, akkor D2-es kategóriájú e-matricát kell váltani a mikrobusz rendszámára, és U kategóriájú jogosultságot az utánfutó rendszámára.

A D1-es kategóriába tartozó személyautóval vontatott utánfutóra nem kell külön e-matricát váltani.

Ugyancsak gyakori tévesztés, hogy az autós utólag váltja meg az e-matricát. Ezt a jogszabály értelmében minden esetben elõre, a díjköteles szakaszra való felhajtás elõtt kell megváltani, az akár néhány perccel késõbb megvett e-matrica jogosulatlan úthasználatnak minõsül – figyelmeztetett a NÚSZ. Az ellenõrzõ kamerák az autóról rendszám alapján azonnal megállapítják, van-e érvényes e-matricája.
Mivel a hazai gyorsforgalmi utak többsége díjkötelessé vált, ezért az autópályát vagy autóutat jelzõ tábla szinte kivétel nélkül a fizetõs szakasz kezdetét is jelöli – mutatott rá az útdíjfizetési szolgáltató.

A fõváros környékén a fizetõs szakaszok kezdetére kiegészítõ tábla is utal. A tájékoztató táblák az M1-es, az M3-as és az M7-es Budapestrõl kivezetõ szakaszain az utolsó díjmentesen használható csomópont elõtt figyelmeztetnek arra, hogy mekkora távolságot követõen következik a fizetõs autópálya-szakasz.

Az M0-s autóúton az irányjelzõ táblák informálnak a díjköteles útvonal kezdetérõl az arra való ráhajtás elõtt, így az autósok a díjköteles szakasz elõtti utolsó csomóponton keresztül elhagyhatják az autóutat.

A díjköteles úthálózatról tájékozódni lehet a nemzetiutdij.hu oldalon, ahol országos és megyei térképek is találhatók – közölte a NÚSZ.

Az adatok szerint az év elsõ három hónapjában 2,97 millió e-matricát vásároltak az autósok, ebbõl 949 ezer volt az idén bevezetett megyei matrica.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!