2023. június 1. Csütörtök, Tünde.
 
Banki elszámolás – MNB: az elszámolás automatikus, ritkán kell külön kérni az értesítõketForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-10 09:25:33
A banki hitelek elszámolása a törvény erejénél fogva automatikusan, az elszámolás általános szabályai szerint történik, függetlenül attól, hogy jelenleg is fennálló vagy korábban már visszafizetett kölcsönrõl van szó. Egyedül a korábban rögzített árfolyamon kedvezményesen végtörlesztett fogyasztóknak kellett maguknak kérniük az elszámolást pénzügyi intézményüktõl március 31-ig.

Az MNB csütörtöki közleményében arra a kivételre is felhívja a figyelmet, amikor a követeléskezelõkre engedményezett követelésekrõl, valamint a 2009. július 27-ét megelõzõen megszûnt szerzõdésekbõl eredõ el nem évült fogyasztói követelésekrõl van szó. Ha a pénzügyi intézmény a hitelszerzõdést 2009. július 26. napját követõen mondta fel, és a tartozást követeléskezelõnek adta át, akkor az átadás idõpontjáig a pénzügyi intézmény automatikusan köteles elszámolási értesítõt küldeni a fogyasztónak.

Azon követeléskezelõnél lévõ tartozások esetében azonban, amelyeket 2009. július 27-ét megelõzõen mondták fel, a pénzügyi intézménytõl a fogyasztónak kérnie kell az elszámolást. A pénzügyi intézményeket fõszabályként a 2009. július 26. napját követõen megszûnt fogyasztói kölcsönszerzõdések alapján terheli elszámolási kötelezettség, azonban az ezt megelõzõen megszûnt szerzõdések esetében is kérheti a fogyasztó az elszámolást, ha az elszámolási törvénybõl eredõ követelése nem évült el.

A pénzügyi intézménynek ilyen esetekben kifizetést nem kell teljesítenie, a fogyasztó az elszámolási értesítõ megküldését követõen a követeléskezelõtõl igényelheti – a pénzügyi intézmény elszámolási értesítõjét, s rajta a visszajáró összeget bemutatva –, hogy az a fennálló követeléssel számoljon el. A kérelem elõterjesztésének nincs törvényi határideje, azonban a fogyasztó erre irányuló igényének benyújtásától számított 30 napon belül köteles a követeléskezelõ az elszámolást elvégezni – emlékeztet a felügyeleti hatóságként is eljáró MNB.

A pénzügyi intézmények a devizaalapú hitelesek részére április 30-áig külön kérés nélkül küldik meg az elszámolási értesítõket – erõsítette meg közleményében a Magyar Nemzeti Bank.

Az értesítõk postázása márciusban kezdõdött, de a legtöbb érintett háztartásba várhatóan áprilisban fog megérkezni.

A jegybank felhívja a figyelmet, hogy egyes sajtónyilatkozatokkal ellentétben az elszámolást nem kell valamennyi már lezárt, megszûnt szerzõdés esetében kezdeményezni a pénzügyi intézményeknél, az értesítõ levelek postázása is külön kérés nélkül történik. Amennyiben a fogyasztó nem kap elszámolást – holott álláspontja szerint jogosult lenne rá – többlépcsõs jogorvoslati lehetõséggel élhet, és elsõ körben pénzügyi intézményéhez fordulhat írásbeli panasszal.

Annak érdekében, hogy az elszámolási folyamat egésze – így az elszámolási értesítõk megküldése is – a jogszabályi elõírásoknak megfelelõen történjen, a jegybank jövõ év elejéig tartó témavizsgálat keretében folyamatosan ellenõrzi mind a 308 intézményt, amelyeket az elszámolás érint. Az esetlegesen tapasztalt jogsértések megszüntetése érdekében pedig a jövõben is haladéktalanul és határozottan fog fellépni – közölte.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!