2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Mikor utasítsunk vissza egy állásajánlatot?Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-12 09:21:53
Álláskeresõként sokszor annyira fókuszálunk arra, hogy jól sikerüljön az interjú és végre elhelyezkedjünk, hogy nem vesszük észre a jeleket, melyek azt sugallják, jobb lenne a helyet elkerülni.

A figyelmeztetõ jelek valószínûleg ott vannak az orrunk elõtt, csak annyira el vagyunk foglalva azzal, hogy bebizonyítsuk rátermettségünket, hogy észre sem vesszük õket, vagy tudatosan figyelmen kívül hagyjuk. Nem halljuk meg például, hogy az interjúztató panaszkodik a kollégákra, vagy hogy sokat túlórázik, vagy megbocsájthatónak tartjuk, hogy telefonhívások miatt kétszer is félbeszakítja az interjút.

Amennyiben az állás nagy elõrelépést jelentene akár szakmailag akár fizetésben, vagy már nagyon régóta vagyunk munkanélküliek, akkor fokozottak érvényesül a „vakság”. Azonban fontos, hogy ezekkel tisztában legyünk és reálisan lássuk a munkáltatót, ha nem akarunk pár hónap múlva ismét álláskeresõvé válni.

ÉRDEKES: Soha ne mondd egy interjún…

A jó hír az, hogy van néhány általános viselkedés, ami felhívhatja a figyelmünket. Ezeket foglaltuk össze lentebb az AOL cikke alapján.
Késik az interjúztató

Néhány perc késés még nem a világ vége. Azonban, ha valaki negyed órát, vagy 20 percet késik, az már más kérdés fõképp akkor, ha a megérkezését követõen úgy találjuk, hogy nem zavarta különösebben a késése. A pontosság a tisztelet jele.

Az interjú idõpontjának többszöri megváltoztatása sem egy jó jel. Az interjúztató valószínûleg túlhajszolt, vagy szervezetlen – szeretnénk olyan körülmények között dolgozni?
Az interjúztató nem olvasta át az önéletrajzod

Amikor a HR-es munkatárs nincs tisztában az elõéleteddel, akkor jogosan kérdezhetnéd meg miért is hívott be interjúra. Az a HR-es aki nem hagy idõt a CV átolvasására, nem végez megfelelõ munkát.

Ideális esetben, a személyzeti munkatárs és a leendõ fõnök azért hív be az interjúra, mert alaposan átolvasták és átbeszélték az önéletrajzod, motivációs leveled, esetleg megnézték a LinkedIn profilod. Amennyiben ez kimarad, akkor nem fektettek elég energiát a megfelelõ jelölt kiválasztásába, vagy csak kétségbeesetten keresik az új embert.
Félreértés a pozíció körül

Néha elõfordul, hogy azért hívnak be egy interjúra, mert szimpatikus vagy az önéletrajzod vagy a motivációs leveled alapján és a HR-es ki akarja deríteni milyen munkakörbe passzolnál igazán. Elõfordulhat, hogy fel is akarnak venni, de az állás, amelyet kínálnak, nem az ami a megfelelõ lenne számodra.

Nem lehet elég indok csupán azért elfogadni egy állást, mert szimpatikus a vállalat, vagy a vezetõ. Próbáld meg minél részletesebben kideríteni mi lesz a feladatod és hogyan leszel értékelve. Ha nem kapsz világos választ, akkor menj tovább!
Az interjúztató az e-mail üzeneteit olvasgatja

Nagy gorombaság, nem is beszélve arról, hogyha valakit nem érdekli az amit beszélsz, akkor nem sok esély van arra, hogy egyáltalán alkalmazni szeretne.
Nagy fluktuáció a vállalatnál

Az interjú alatt érdemes rákérdezni, hogy miért távozott az elõzõ munkatárs, meddig volt a pozícióban és a vállalatnál. Ha netalán találkoznánk másokkal is, érdemes õket is megkérdezni a karrierútjukról.

Találd meg álmaid állását több, mint 6 000 ajánlat közül!
IT állások | Pénzügy állások | Marketing állások | Mérnök állások | Összes állásajánlat
Negatív véleményeket hallunk vagy olvasunk a vállalatról

Ha az interjúztató kritizálja a korábbi munkatársat, akinek a helyére keresnek, vagy a saját kollégáit, esetleg a vezetõt vagy magát a vállalatot, akkor azt semmiképp ne vegyük félvállról! Nem túl szakmai, ráadásul nem akarhatunk olyannal együtt dolgozni, aki nem tisztel másokat, vagy képtelen örömet lelni a munkájában.

Interneten is figyeljünk fel az árulkodó negatív hozzászólásokra! Néhány negatív vélemény mindig elõfordulhat, hiszen mindig vannak elégedetlen alkalmazottak. Azonban, ha sokat látunk, akkor figyelmeztessük magunkat! Ha sok hasonló negatív szófordulatot látunk, mint a túlórázás, szervezetlenség, akkor a probléma valószínûleg a vállalati kultúrában, vagy a felsõ vezetésben keresendõ, nem pedig az egyik vezetõben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!