2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Brókerbotrány – A Beva kártalanítja a Quaestor fiktív kötvényeseitForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-13 08:39:47
Kártalanítja a Quaestor Értékpapír Zrt. fiktív kötvénnyel rendelkezõ befektetõit a Befektetõ-védelmi Alap, a Beva igazgatósága a jegybank kezdeményezésére pénteki ülésén döntött errõl – közölte a Beva az MTI-vel.

Az igazgatóság a két független jogi szakvéleményt is figyelembe véve hozott olyan döntést, hogy a fiktív kötvénnyel rendelkezõ ügyfelekkel szemben fennáll a Beva kártalanítási kötelezettsége.

A közlemény szerint a Beva igazgatóságának döntése nem terjed ki a kártalanítás részleteire, azokat a Quaestor Értékpapír Zrt. felszámolását követõen lesz lehetõség tisztázni.

Hangsúlyozzák, hogy az érintett ügyfeleknek nincs azonnali teendõjük. A kártalanítási igények bejelentése a felszámolás elrendelése után, és a Beva erre vonatkozó felhívását követõen lesz aktuális. Hozzáteszik, hogy a Beva ugyanakkor megtesz mindent azért, hogy a károsult ügyfelek a lehetõ leghamarabb hozzájussanak a kártalanítási összeghez.

Az MTI arra vonatkozó kérdésére, hogy a Beva milyen összeghatárig kártalanítja a Quaestor kötvényeseit, tekintettel arra, hogy a jegybank nemrég javasolta az összeg 100 ezer euróra emelését a jelenlegi 20 ezer euróról, az alap azt a választ adta, hogy “a Beva jogalkalmazó, így mindenkor a hatályos jogszabályok alapján látja el feladatait, így amint új jogszabály lesz, a Beva annak megfelelõen fogja végezni a munkáját.”

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetõje csütörtökön jelentette be, hogy a frakció legkésõbb péntek estig törvényjavaslatot nyújt be a Quaestor-károsultak kártalanítására. A javaslat értelmében minden érintettet 100 ezer euróig, azaz 30 millió forintig kártalanítanának egy alapon keresztül, várhatóan legkésõbb július végéig.

A Magyar Nemzeti Bank pénteken azt közölte, hogy akár már a jövõ héten megszülethet a döntés a Questor Értékpapír Zrt. felszámolásáról, amellyel megkezdõdhet az érintett ügyfelek tényleges kártalanítása.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!