2023. március 26. Vasárnap, Emánuel.
 
Az átlagdíj csökkenése miatt, idõsebb autókra is egyre többen kötnek casco-biztosítástForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-13 09:23:16
A válság nem vetette vissza a casco-szerzõdések számát, és 2008 óta olyan jelentõsen csökkent az ilyen biztosítások átlagdíja, hogy ma már érdemes idõsebb autókra is, teljeskörû cascót kötni – derül ki két biztosító, az Union és a Genertel vizsgálatából.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) adataiból kitûnik, hogy az elmúlt hét évben bõ 10 ezerrel, 810 ezerre növekedett a casco-szerzõdést kötõ autósok száma. Ez a teljes személygépkocsi állomány mintegy 20 százalékát teszi ki.

Amíg az egy szerzõdésre jutó éves átlagdíj 2007-ben 121 ezer, addig tavaly már csak 77 500 forint volt. Tavaly az UNION Biztosítónál kötött casco-szerzõdések 58 százalékát a legalább 7 esztendõs autókra kötötték, míg ugyanez az érték a válság elõtt a 7 százalékot sem érte el. Amíg 2007-ben a 3 éves vagy annál fiatalabb autók tették ki az új állomány 72 százalékát, 2014-ben csak minden hatodik szerzõdés érintette ezt a csoportot – áll a biztosító közleményében.

Az idõsebb autókra kötött casco-biztosítások növekedését indokolja az is, hogy – szintén az Union saját adatai alapján – ebben a körben jelentõsen csökken a kárgyakoriság, így kedvezõbb díjjal lehet azokat biztosítani. A legnagyobb kárgyakorisága a 2-5 éves autóknál van: itt közel 40 százalékkal nagyobb az esélye a káreseménynek, mint a teljes személyautó-állomány esetében.

A 8 és 10 év közötti életkorú kocsiknál 9 százalékkal, míg az ennél is idõsebbeknél már 26 százalékkal kisebb a károk bekövetkezte az átlaghoz képest. Az idõsebb autók kedvezõbb kárgyakorisága vélhetõen azzal függ össze, hogy ezeket a jármûveket már ritkábban használják – áll az Union közleményében.

A Genertel online biztosító ötszáz ügyfelét kérdezte meg telefonon arról, hogy mi alapján választ casco-biztosítást. A megkérdezettek 30 százaléka mondta azt, hogy kizárólag az ár alapján dönt, míg 58 százalékuk ott köti meg biztosítását, ahol már – a meglévõ egyéb biztosításai révén – kedvezményt kap a díjból. Csupán 12 százalék vesz figyelembe egyéb szempontot, mint például a biztosító ismertségét, megbízhatóságát, amikor döntést hoz.

Arra a kérdésre, hogy milyen típusú casco-biztosítást érdemes megkötni, a válaszadók 78 százaléka válaszolta azt, hogy kizárólag teljes körû biztonságot nyújtó szerzõdést kötne. Csupán 12 százalék szerint lenne elégséges csak töréskárra, 10 százalék szerint pedig kizárólag lopáskárra biztosítást kötni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!