2024. április 24. Szerda, György.
 
Kilenc dolog a lakásvásárlásrólForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-13 10:24:46
Mielõtt megvesszük elsõ lakásunkat, fontos figyelembe vennünk néhány szempontot.

A huszonéves Y generáció tagjai híresek arról, hogy nehezen kezdenek önálló életet, minél késõbbre halogatják. A lakásvásárlás nem kis dolog, az elsõ otthon meghatározó szerepet játszik az életünkben. Egy amerikai friss tanulmány szerint, a háztartásvezetõk száma 2,7 millióval többnek kellene lennie a következõ évtizedre. Mielõtt házat veszünk, fontos figyelembe vennünk a következõket.
Profi ingatlanügynök

Érdemes felvenni egy képzett szakembert, ha a lakásvásárlással szemezgetünk. Sokan nem pártolják a szakmabelieket, mások ezen próbálnak spórolni egy keveset. Ugyanakkor, hosszútávon megéri befektetni.

Könnyû megtéveszteni azokat, akik elõször lépnek az ingatlanpiacra. Nem csak háznézésrõl van szó, sok pénz forog kockán és olykor alkudozni is tudni kell. Egy képzett ingatlanügynök valóban a segítségünkre lehet ilyen esetekben, és késõbb hálásak leszünk érte.
A pénztárca kapacitása

Az elsõ dolog, amit el kell döntenünk, hogy mennyi az az összeg, amit a lakásra szánunk. Ehhez reálisan kell látnunk a rendelkezésünkre álló pénzt. Elõfordulhat, hogy lemaradunk a legjobb ajánlatról, ha a számadatok ismerete nélkül kezdünk nézelõdésbe, vagy ami még rosszabb, beleszeretünk egy lakásba, amit nem engedhetünk meg magunknak. A költségvetés kiszámítása rendkívül nagy segítség abban, hogy csak olyan házak közül válogassunk, amire van elég pénzünk.
Kívánságlisták

Készítsünk egy listát, amin szerepelnek az álomlakás jellemzõi. Ez megkönnyíti a válogatás folyamatát. Valószínûleg nem találjuk meg azt az otthont, ami minden szempontnak megfelel, de a nagy része lehetséges. Állítsunk fel egy fontossági sorrendet, így az ingatlanügynöknek is megkönnyítjük a dolgát. Célszerû két listával dolgoznunk, az elsõn szerepeljenek a legszükségesebbek, mint például a hálószobák és fürdõszobák száma. A másodikon a kevésbé lényeges dolgok, amik csak a személyes jólétünket szolgálják. Koncentráljunk az elsõ listára, a másodikat tekintsük további extra elõnyöknek.
A hely

A listánk élén szerepel az álomotthon helye, hiszen ez az egyetlen faktor, ami nem változtatható.
Illusztráció: Getty Images ©

Mielõtt leadnánk a voksunkat, számoljuk ki, hogy mennyi idõbe telik eljutni a buszmegállóba, iskolába, munkába. Ne felejtkezzünk el az éjszakai körülményekrõl sem az utcában. Jó ötlet lehet kiválasztani néhány környéket, ahová szívesen beköltözne a család, így az ingatlanügynök ezeken a helyeken keresgél.
Részletek

Ne aggódjunk a kis dolgokon. Lakásvásárláskor rengeteg házat meg kell néznünk rövid idõ alatt, és sokszor nehéz elválasztani egyiket a másiktól. Elõfordul, hogy az apró részletekre koncentrálnak a tapasztalatlan háznézõk. Például a tapéta az ebédlõben, vagy a csempe színe a fürdõszobában. Az efféle apróságok akadályozhatnak hosszú távon, ha miattuk nem tudunk dönteni. Ilyenkor lépjünk hátra és próbáljuk a nagyobb képet nézni. Ép a ház szerkezete? Sok átalakításra van szükség beköltözés elõtt? Amíg ezek rendben vannak, nincs ok az aggodalomra. A falat késõbb is át lehet festeni.
A legjobb ajánlat

Az ingatlanpiac az a terület, ahol mindig lehet alkudni. Csalódás érheti a tapasztalatlanokat, akik elõször néznek házat, és alacsonyabb költségvetésbõl dolgoznak. Amikor ajánlatot teszünk egy otthonra, próbáljunk reális árat mondani, amivel nem sértjük meg az elõzõ tulajdonosokat. Mi a reális ár? Csak fordítsuk meg a szituációt gondolatban. Annyi, amennyit mi is kérnénk érte. A döntésben az is segíthet, ha jól megnézzük a terepet. Mennyire tetszik a hely? Ha megfelelõ, de nem tökéletes, meg lehet próbálni szemtelenül alkudozni.
Egyezségek

A szerzõdés aláírásakor minden döntést újratárgyalunk. Olyan kérdésekre kapunk választ, hogy például kik fizetnek a javításokért – az elõzõ tulajok, vagy az újak –, milyen bútorok maradnak a lakásban, miután kiköltöztek, stb. Tartsuk szem elõtt, hogy olyan üzletrõl van szó, ami nem csak a saját javunkat szolgálja. A határozottság fontos, ahogy az udvariasság és a tisztelet is. A kompromisszum olykor csodákra képes. Jó tett helyébe jót várj, sosem tudhatod, az eladók hogyan köszönik majd meg, ha egyszer-kétszer nekik adsz igazat.

Egyszerre csak egyet

A legnagyobb hiba, amit az új lakástulajdonosok elkövetnek, hogy mindent egyszerre szeretnének. Jól hangzik, minden hibát egy kalap alatt kijavítani, de túl sokat vállalni még mielõtt kipakolnánk, nem túl jó ötlet. Koncentráljunk inkább arra, hogy lakhatóvá varázsoljuk új otthonunkat, fészkeljük be magunkat, majd néhány hónap múlva térjünk vissza a fejlesztésre. A rápihenés talán jobb ötletekkel is megajándékoz. Késõbb is tartsuk magunkat a következõhöz: egyszerre csak egy projekt.
Eladható értékteremtés

Korántsem biztos, hogy az elsõ otthonunk az utolsó is lesz, könnyen lehet, hogy egy új munkahely miatt kell költöznünk, vagy a család egyszerûen csak kinövi a házat. Természetesen fontos, hogy olyan otthont teremtsünk, amit szeretünk, de azt is szem elõtt kell tartani, hogy jó áron el tudjuk adni, ha esetleg a késõbbiekben szükség lesz rá. Mi számít eladhatónak? Az, amit egy fiatal kereshet elsõ otthonaként. Például boltok, éttermek a környéken, vagy a járda állapota a ház elõtt.

Az elsõ otthon megvétele izgalmas, de ugyanakkor idegtépõ és ijesztõ is lehet. Elsõ lakást csak egyszer veszünk az életben, a fenti lista pedig felkészít arra, ami az ingatlanpiacon vár.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!