2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Prédának vélik az idõseketForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-15 11:21:11
A rendõrök arra figyelmeztetnek, hogy ne bízzunk idegenekben!

„Az egyedül élõ idõs emberek az áldozattá válás szempontjából kiemelten veszélyeztetettek. Az elkövetõk leggyakrabban ajándékot ígérve, vagy pénzváltás, tartozás megadása, túlfizetés visszaadása ürügyén próbálnak bejutni a sértett házába azért, hogy pénzt kelljen neki elõvennie, így figyelik meg, hol tartja a sértett a pénzét. A rendõrök óvatosságra kérik az idõseket, az esetlegesen ártó szándékkal közeledõkkel – házaló árusok, adománygyûjtésre, szolgáltatókra hivatkozók – szemben, ne bízzanak meg az idegenekben!” – figyelmezteti az érintetteket a Hajdú-Bihar Megyei Rendõr-fõkapitányság.
Magatehetetlenül hagyták ott

Kirívó az az eset, amikor idõs áldozatait megtévesztve, külsejét parókával elváltoztatva rabolt ki egy házaspár két egyedül élõ idõs asszonyt Debrecenben tavaly; ellenük a napokban emelt vádat a járási ügyészség. A nyomozás adatai szerint 2014 májusában egy 84 éves nõt kerestek fel azzal, hogy ajándékcsomagot hoztak részére. A sértett beengedte a lakásába õket, ahol a házaspár férfitagja leültette egy székre és pénzt követelt tõle, míg felesége érték után kutatott. A pénztárcában talált 24 ezer forinttal azonban nem elégedtek meg, a férfi egy kést szorított a sértett nyakához, majd kezét-lábát összekötözte és az idõs nõ száját betömte. Mobiltelefonját, arany és bizsu ékszereit is megszerezték, összesen 380 ezer forint értékben. Úgy távoztak, hogy megkötözött, segítségkérésre képtelen állapotban magára hagyták a 84 éves nõt.

A 404 ezer forintnyi zsákmányt két és fél hónapon belül felélték, s ekkor újabb, 77 éves nõáldozatot szemeltek ki. Au gusztus elején egy sorsoláson nyert ajándékcsomag átadása ürügyén jutottak be a lakásába. A férfi ebben az esetben is kést tartott a nõ arca elé, miközben befogta a segítségért kiáltó sértett száját, felesége pedig értékek után kutatott. A lakásban feltalált 210 ezer forinttal, 64 ezer forint értékû arany ékszerrel, és az idõs nõ nyakából kitépett 36 ezer forint értékû arany nyaklánccal távoztak; a férfi ismételten összekötözte az áldozatot, száját egy sállal betömte és elvágta a telefonzsinórt.
Elküldte õket

Hajdúnánáson 2015. március 20-án egy ismeretlen férfi beugrott egy 84 éves nõ telkére, majd a nyitott lakásába ment, ahol értékek után kutatott. A hölgy észrevette az idegen férfit, aki ekkor megkérdezte, hogy kell-e nála kertet ásni és mikor a nõ nemet mondott a férfi távozott a helyszínrõl. A nõ ezután vette észre, hogy pénztárcájából eltûnt a pénze. A rendõrök néhány nap alatt elfogták az elkövetõt, aki mostanra elõzetes letartóztatásban várja az ügy folytatását.

Egy hajdúszoboszlói eset azt mutatja, hogy ha már bejutottak a trükközõk, határozott fellépéssel menthetõ a helyzet. A fürdõvárosban – a rendõrség megállapítása alapján – idén március 31-én egy lépcsõház elõtt egy ezidáig ismeretlen férfi és nõ megszólította az ott lakó 79 éves bácsit azzal, hogy az áramszolgáltató munkatársai és a túlfizetését hozták el neki. A visszajárót kérve tõle jutottak be hozzá, a nõ elterelte a figyelmét, a bácsi azonban észrevette, hogy a férfi kiment a konyhából és távozásra szólította fel õket, amelynek eleget is tettek.

Besurranásos eset több is történt Debrecenben, az Újkertben és a Vénkertben, ezért a rendõrök a társasházakban szórólapok kiragasztásával igyekeznek felhívni a lakók figyelmét arra, hogy idegeneket ne engedjenek be a házba, és fokozottan figyeljenek saját maguk, illetve egymás értékeire!

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!