2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Szigorúbb energetikai követelményeknek kell megfelelniük az épületeknek az uniós elõírások miattForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-15 11:36:19
Szigorúbb energetikai követelményeknek kell majd megfelelniük az épületeknek, az energiafelhasználás mértékét folyamatosan csökkenteni kell az uniós szabályozás várható átültetését követõen, 2020-ra pedig az épületeknek meg kell közelíteniük a nulla energiafelhasználást – tájékoztatta az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) hétfõn az MTI-t.

A változásokról az érdeklõdõk április 15. és 19. között a Construma építõ- és építõanyag-ipari szakkiállítás keretein belül megrendezendõ Öko City interaktív kiállításon és fórumon is tájékozódhatnak. A kiállítson bemutatnak egy közel nulla energiaigényû családi házat is, amelyben a látogatók végigsétálva megismerkedhetnek a környezettudatos és költséghatékony építés és felújítás során alkalmazandó technológiákkal.

Az uniós elõírás szerint, ahol eddig 8 centiméter hõszigetelés is elég volt a falakra és a födémekre, ott 14-16 centimétert kell beépíteni. Az aljzatbeton alá már teljes felületen kell hõszigetelés és legalább 14 centiméter a megfelelõ. A lapostetõkre 16 cm helyett ezentúl 24 centiméter a minimum. A külsõ nyílászárók szinte csak 3 rétegû üvegezéssel készülhetnek.

Az ÉVOSZ szerint ugyanakkor a szigorítások nem drágítják jelentõsen az új építkezéseket és a felújításokat szakszerû kivitelezés és optimális anyagválasztás esetén.

Az Öko Cityn a látogatóknak a megnövekedett energetikai követelményekrõl, a várható jogszabályokról és a környezettudatos, fenntartható építésrõl ad tájékoztatást a többi között a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Miniszterelnökség, az Építésügyi Minõségellenõrzõ Innovációs Nonprofit Kft. (ÉMI), az Országos Katasztrófavédelem, valamint a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!