2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Mit jelent az intelemetrikus szám?Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-15 11:51:04
A Debreceni Egyetem kutatója azt vizsgálja, milyen mértékû szerepet játszik életünkben az internet.

Húsz gyorsan megválaszolható kérdést tartalmaz a Debreceni Egyetem Neveléstudományok Intézetének igazgatóhelyettese, Buda András által kidolgozott teszt, mely az így kapott intelemetrikus szám alapján óvatos, kezdõ, haladó, behálózott és függõ kategóriákba sorolja a válaszadókat.

- Régóta foglalkozok az információs és kommunikációs technológiák oktatási felhasználásával illetve életünkben játszott szerepével. Különbözõ módokon vizsgáltam már a kérdéskört, de szerettem volna egy olyan könnyen, gyorsan kiölthetõ tesztet is készíteni, mely a kutatási hasznosulás mellett egyfajta tükröt tart a kitöltõk elé, azzal szembesít, hogy milyen tevékenységeket végzünk a digitális világban. A kérdések egyik része a napi használattal kapcsolatos, míg a második rész a ritkábban végzett cselekedetekre irányul – tájékoztatott Buda András.

A kérdések között megjelennek többek közt kommunikációval, közösségi oldalakkal, szabadidõvel, elektronikus ügyintézéssel és online vásárlással kapcsolatos elemek, de arra is válaszolni kell, hogy a reggeli felkelés után hány perccel kapcsolódunk az internetre.

Az eddigi, több mint háromezer feldolgozott tesztbõl kiolvasható, hogy az ötven év felettiek egy része több tartalmat oszt meg napi szinten a közösségi oldalakon, mint a fiatalok, akikrõl viszont az derült ki, hogy kommunikációra az e-mailt alig használják. Buda András felhívta a figyelmet arra, hogy a tesztet három-négy éven belül, az új megoldások, tevékenységek megjelenésével szükséges lesz felülvizsgálni.

Az anonim kitölthetõ teszt az ezen az oldalon érhetõ el.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!