2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
OGY – Tuzson: július végéig pénzükhöz juthatnak a Quaestor-károsultakForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-15 12:02:27
A lehetõ legrövidebb idõn belül, július végéig pénzükhöz juthatnak a Quaestor-botrányban kárt szenvedett emberek, amennyiben a parlament elfogadja a Fidesz javaslatát – mondta Tuzson Bence a kárrendezését biztosító követeléskezelõ alap létrehozásáról szóló törvény összevont vitájában hétfõn a parlamentben.

A kormánypárti politikus elõterjesztõi expozéjában a pénzügyi rendszer rendbetételének újabb lépéseként beszélt az indítványról, kifejtve, korábbi javaslatuk arról szólt, hogy “megfogják” a bûnösöknél keletkezett vagyont. A mostani javaslatot sajátosnak nevezte, amit szavai szerint a Quaestor sajátos helyzete indokol, miszerint más brókercégekkel ellentétben a cég saját kötvényeit árusította túl, összesen 150 milliárd forinttal többet adott el, mint lehetõsége lett volna.

Célként jelölte meg, hogy a károsultaknak ne kelljen kivárni az évekig tartó, kétes kimenetelû bírósági eljárásokat, s ne fordulhasson elõ az, ami például a Hajdú-Bét esetében, ahol az emberek hosszú pereskedés után sem élhettek igényükkel.

Tuzson Bence elmondta, hogy a jogszabály a kárrendezés folyamatát szabályozza és lényegében minden károsultat érint. Az újonnan felálló alap 30 millió forintig ad kártérítést a vélt vagy valós kötvénnyel rendelkezõ becsapott, megtévesztett ügyfeleknek – fejtette ki, jelezve, hogy annak a 73 ügyfélnek, akinek ennél nagyobb az igénye, elfogadhatja a 30 millió forintot vagy peres úton érvényesítheti igényét.

Értékelése szerint a kárt szenvedett emberek gyorsított eljárásban megkaphatják pénzüket, ugyanis 30 napjuk van igényeik beterjesztésére, azt 30 nap alatt elbírálják és újabb 30 nap után megtörténik a kifizetés.

A fideszes elõterjesztõ szólt arról is, hogy a Befektetõ-védelmi Alap (Beva) megelõlegezi a pénzösszegeket, s akinek kötvénye volt, átruházza követelését a követeléskezelõ alapra, amely érvényesíti a kárigényeket. Hozzátette: lehetõség lesz arra is, hogy a Magyar Nemzeti Bank áthidaló hitelt nyújtson az alapnak, hogy megfelelõen tudjon mûködni.

Tuzson Bence arról is beszámolt, hogy a késõbbiekben lesz olyan törvénycsomagjuk is, amely hosszú távon megerõsíti az ellenõrzési eljárást, hogy ne fordulhassanak elõ hasonló esetek a jövõben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!