2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Elfújja a szél a gazdareményt?Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-16 08:42:53
A cukorrépavetésnek nagyon nem tett jót a helyenként tíz centiméter vastag portakaró.

A hajdúszoboszlói határban gazdálkodó Örvendi Lászlóról a szakmában tudják, hogy sokat megélt ember, de az a látvány, amit a homokverés mûvelt idén a répavetésekkel, még õt is meglepte.
Mélyre a magot

– A közelmúlt homokviharai sávosan 8-10 centiméter vastag porréteggel terítették be a répatáblákat, magunk is kíváncsian várjuk, hogy képes lesz-e a vastag takarón áttörni a fiatal növény – osztotta meg velünk a határszemlén szerzett tapasztalatait a Magosz megyei elnöke, aki maga is úgy látja, hogy nagyon elkelne legalább 20-25 milliméter esõ. Szavai szerint a csapadékot akkor kell fogadni, amikor érkezik, de tény, hogy a búzára már nagyon kellene már az esõ.

Fotó: Matey István ©

Kiss Zoltán, a megyei kormányhivatal földmûvelési igazgatója úgy fogalmazott, hogy bár a tavaszi munkák zajlanak a határban, azt nem merné mondani, hogy minden tekintetben optimális körülmények között. – A gazdálkodók tudják, hogy mi a dolguk, de az idõjárás alakulására nincs befolyásuk. Arról például nem tehetnek, hogy idén tavasszal nem képzõdött hólé, ami most égetõen hiányzik a talajokból. 20-30 milliméter esõ átmenetileg (mondjuk két hétre) enyhítené a szárazságból adódó gondokat, de összességében már legalább 100 milliméternyi csapadék hiányzik a talajokból. Ráadásul az õszi kalászosokra kijuttatott mûtrágya is akkor tudna megfelelõen hasznosulni, ha minél elõbb jönne rá némi csapadék – tudatta a földmûvelési igazgató.
Sivatagi táj

Derecske határában vannak olyan dûlõutak, amelyeken közlekedve valóságos sivatagi felvételeket lehetne készíteni arról, ahogyan a táblákon fodrozódik a homok – tájékoztatott a nem mindennapi idõjárási körülményrõl Békési Imre, a helyi Petõfi Mezõgazdasági Kft. ügyvezetõje. Õket most leginkább az aggasztja, hogy tíz hektárnyi olajretek-vetésük komolyan károsodhat, miként a lucerna kelése is kritikusnak látszik. A cégvezetõ azon az állásponton van, hogy a „tûzoltáshoz” húsz milliméternyi esõ talán elég lenne, de összességében már vagy 80 milliméter csapadék hiányzik a derecskei határban a talajokból.

Fotó: Matey István ©

Komádiban még az elmúlt év õszén kezdõdtek a bajok, hiszen a sáros, latyakos talajt nem lehetett normálisan felszántani. Polgár József helyi gazda elmondta, hogy õk is minimum 20-25 milliméter esõért fohászkodnak, ami így, vetés idején mindenképpen enyhítene a problémáikon. „Kéne a csapadék, az már igaz, hiszen a gyenge minõségû, hézagos õszi szántást nem igazán szerencsés porral behúzni” – szakmázott kicsit a mezõgazdász.

- Petneházi Attila -Itt száraz, ott vizes
A Sárréten, azon belül is Nagyrábé környékén érdekes kettõsség jellemzi a határt. Vannak olyan táblák, amelyekre a sok õszi csapadék miatt máig nem tudnak géppel rámenni, míg másutt egy idõre fel kell függeszteni a vetést a talaj szárazsága miatt. „A gazdatársak próbálják hengerezéssel tömöríteni a talajt, de az a helyzet, hogy minden munka úgy szárítja a földet, mint a fene” – adott hangot keserûségének Társi László nagyrábéi gazdálkodó.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!