2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Miniszteri biztos: infokommunikációs csomaggal bõvül a Segítõ kezek programForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-16 08:56:50
Infokommunikációs fejlesztési csomaggal bõvül a szociális alapellátást kiegészítõ Segítõ kezek program, amelyhez mára mintegy 155 önkormányzat csatlakozott országszerte – mondta Jeneiné Rubovszky Csilla, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) idõsek szociális alapszolgáltatásainak infokommunikációs fejlesztéséért felelõs miniszteri biztosa az MTI érdeklõdésére.

A program – amely közfoglalkoztatottak, önkéntesek és közösségi szolgálatot teljesítõk bevonásával nyújt segítséget az idõseknek – 2013-ban indult Belváros-Lipótváros önkormányzatának kezdeményezésére, majd Kisvárda és Szombathely is csatlakozott – ismertette. Ma már mintegy 70 ezer idõs ember vesz részt közvetlenül a programban, így a Magyarországon élõ mintegy 475 ezer 80 év feletti lakos 14 százalékához eljutott a kezdeményezés – emelte ki.

Jeneiné Rubovszky Csilla kitért arra is, hogy a program során készített országos hatástanulmányból kiderült: a magány egyre nagyobb problémát jelent az idõsek számára a fizikai és szellemi hanyatlás, családtagoktól, segítõktõl való fizikai és szellemi függõség, idõskori depresszió, elesettség és betegség mellett.

A szépkorúak problémáira további megoldást kínál a Segítõ kezek program új, infokommunikációs eszközöket tartalmazó modellprogramja – ismertette a miniszteri biztos.

A kezdeményezés az idõsek életminõségének javítását, a segítõ családtagok és a házi ápolók helyzetének könnyítését teszi lehetõvé. Emellett kiemelt célja, hogy az idõsek a lehetõ leghosszabb ideig tudjanak a saját, megszokott környezetükben maradni – tette hozzá az NFM miniszteri biztosa.

A modellprogram során megtanítanák az idõseknek az internet, a Skype és az okostelefon használatát, valamint kapnának egy vészjelzõ karperecet is, amely méri a vérnyomást és képes jeleket küldeni az orvosoknak, hogy még az esetleges rosszullét elõtt be tudjanak avatkozni – mondta. A karperec emellett a rendõrséget is értesíti az idõs személy ellen irányuló bûncselekmény esetén, ezzel a biztonságot szolgálja – ismertette Jeneiné Rubovszky Csilla.

A Segítõ Kezek infokommunikációs modellprogramban résztvevõk térítésmentesen jutnak az eszközökhöz – emelte ki a miniszteri biztos.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!