2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Lehet ellenõrizni a dolgozó bejelentésétForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-16 09:31:41
A következmények érinthetik a munkavállaló nyugdíját, a táppénzt és egyéb ellátásait.

Komoly hátrány érheti azokat, akiket munkáltatójuk „feketén”, azaz bejelentés nélkül alkalmaz. A következmények érinthetik a nyugdíjat, a táppénzt és egyéb ellátásokat és például a hitelfelvételhez szükséges jövedelemigazolást is.
Utánanézhet

A munkavállalás elõtt célszerû a leendõ foglalkoztatót ellenõrizni a NAV honlapján, ahol az adatbázisok tartalmazzák a hátralékos, a felfüggesztett, a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató gazdálkodókat, amelyeknél kockázatos lehet a munkavállalás. Munkaviszony esetében ragaszkodni kell az írásban megkötött – minimum az alapbért és a munkakört tartalmazó – munkaszerzõdéshez, amelybõl egy példány a munkavállalóé. Alkalmi munka, idénymunka esetében nem kötelezõ az írásbeli szerzõdés, és bár az így alkalmazottak társadalombiztosítási szempontból még nem biztosítottak, de – a háztartási munkát vállalók kivételével – nyugellátás, munkahelyi baleset esetén egészségügyi ellátás, valamint munkanélküli ellátás nekik is jár.
Ha kétségei vannak

Az ilyen, egyszerûsített foglalkoztatású munkavállalóknak – ha egyéb jogcímen egészségügyi ellátásra nem jogosultak – saját maguknak kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetniük a NAV-nál. A munkáltatóknak kötelességük igazolást adni a munkavállaló számára a szabályos bejelentésrõl. Ha valakinek kétségei vannak, a lakóhelye szerinti adóigazgatóság ügyfélszolgálatán vagy az Ügyfélkapun meggyõzõdhet arról, hogy bejelentették-e.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!