2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Forintosítás – MNB: központi forintosítás is lehet a devizaalapú autóhiteleknélForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-18 10:42:18
Központi, rendszerszintû forintosításra is sor kerülhet a devizaalapú autóhitelek és személyi kölcsönök esetében, ha nem sikerül rávenni a bankokat, hogy maguktól váltsák forintra a jelenleg jelentõs árfolyamkockázatnak kitett hiteleket – mondta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelõs ügyvezetõ igazgatója pénteken az M1 aktuális csatornának adott interjúban.

Nagy Márton hozzátette: a devizahitelek kivezetése a jelzáloghitelekre vonatkozott, ahol lakás volt a fedezet. Ez a probléma 80-90 százalékát meg is oldotta, azonban van még árfolyamkockázat a rendszerben. Különösen január óta, amikor a svájci frank erõsen felértékelõdött a forinttal szemben, nagyobb figyelem irányul az autó- és személyi hitelekre – jegyezte meg.

Mivel ezen hiteleknél 2-3 év a hátralévõ futamidõ, és sajnos az adósság nagy részét a végén fizetik az ügyfelek, a “nagy meglepetés még most lehet” – fogalmazott.

Sok bank már tömegesen forintosítja az autóhiteleket, de még nem minden bank kapcsolódott be – mondta. A bankoknak azért érdeke a forintosítás az MNB igazgatója szerint, mert ezek a hitelek kockázatosnak számítanak, az árfolyamok változékonysága miatt pedig az ügyfelek fizetõképtelenné válhatnak a törlesztõrészlet emelkedése miatt – mondta Nagy Márton.

A 300 forint feletti svájci frank esetében akár 10-20 milliárd forintos veszteségrõl is lehet beszélni a bankoknál. Autóhitelek esetében az autó a fedezet, amely “lényegében értéktelen”, egy tízéves autó esetében 10-20 százalékos a megtérülés – tette hozzá.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!