2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Egészségügyi törvényeket módosítana a kormányForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-18 11:24:01
Gyógyszerek engedélyezés elõtti rendelését, fiókgyógyszertárak létesítését, a szakgyógyszerészi vizsgát, valamint a gyógyászati segédeszközök kölcsönzéséhez nyújtott támogatást is tartalmazza egyebek mellett az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításáról szóló, a kormány honlapján olvasható tervezet.

A kilenc törvényt módosító jogszabálytervezet – egyebek mellett – bevezetné az engedélyezés elõtti gyógyszerrendelést. Az indoklás szerint elõfordulhatnak olyan esetek, amikor egy beteg részére a gyógyulás egyetlen reményét olyan gyógyszer jelentheti, amely klinikai kipróbálás alatt áll vagy állt, vagy amely tekintetében a forgalomba hozatali engedélyezési eljárás folyamatban van. A kormány szerint annak érdekében, hogy a betegek részére megnyíljon gyógyulás további reménye, indokolt egy konkrétan meghatározott további körben lehetõvé tenni a gyógyszerek rendelését.

A jogalkotó szándéka szerint az engedélyezés elõtti gyógyszerrendelés bõvíti az innovatív gyógyszerterápiás megoldásokkal kapcsolatos ismereteket is, amely az hazai orvoslás versenyképességét növeli.

A biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól szóló 2006. évi törvényt úgy módosítanák, hogy elõírnák szakgyógyszerészi vizsga meglétét közforgalmú gyógyszertár és intézeti gyógyszertár vezetéséhez, valamint gyógyszerészi gondozási tevékenység végzéséhez. A módosítás tízéves átmeneti idõt, illetve 50 éves kor feletti mentességet biztosít.

A tervezet a lakossági gyógyszerellátás biztosítása érdekében fiókgyógyszertár létesítését engedélyezné olyan településrészeken, amely rendelkezik részönkormányzattal és a település lakosságszáma, valamint a már mûködõ gyógyszertárak száma miatt új közforgalmú gyógyszertár már nem létesíthetõ.

A jogalkotó megjegyzi, Magyarországon számos olyan településrész van, amely gyakran több kilométer távolságra található a település központjától, és mivel a település lakosságszáma és a már mûködõ gyógyszertárak száma miatt új közforgalmú gyógyszertár már nem létesíthetõ, így a fiókgyógyszertár létesítésével a lakosság gyógyszerellátása helyben nem megoldott.

A településrészeken fiókgyógyszertárak is létesíthetõk a törvény módosításával. A fiókgyógyszertár létesítését a településen már mûködõ gyógyszertárak közül az fogja kezdeményezni, amely az adott településrészhez a legközelebb helyezkedik el, és a fiókgyógyszertár mûködtetéséhez szükséges feltételeket biztosítani tudja, ezzel a meglévõ gyógyszertárat többletforgalomból eredõen nagyobb bevételhez juttathatja.

A módosítás értelmében a jövõben a betegek támogatást kaphatnak bizonyos – a miniszteri rendeletben meghatározott – gyógyászati segédeszközök kölcsönzéséhez is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!