2024. április 24. Szerda, György.
 
Szélesítené a rezsicsökkentés körét a tej terméktanácsForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-04-19 10:29:01
Címkék: Bihari hírek, tej
Rezsicsökkentési elem is lehetne a fogyasztói tej általános forgalmi adójának 5 százalékra csökkentése - mondta a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke Budapesten. Mélykuti Tibor errõl Czerván Györggyel, a Földmûvelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelõs államtitkárával közösen tartott sajtótájékoztatón beszélt, amelynek témája az uniós tejkvóta április 1-jei kivezetése volt.

A tej terméktanács elnöke közölte, a csökkentésre már az idén is tettek javaslatot. Emlékeztetett: a magyar fogyasztó rendkívül árérzékeny, és a magyar tejtermékfogyasztás több mint fele tej. Czerván György megismételte az FM korábbi álláspontját az ügyben, miszerint a szaktárca támogatja az alapvetõ élelmiszerek áfamérséklését, figyelembe véve az ország büdzséjének teherbíró képességét. Mint mondta, a fogyasztói tej áfájának csökkentése mintegy 18 milliárd forintba kerülne.

Felidézte: az áfacsökkentés a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hatáskörébe tartozik, és annak vezetõje a késõbbiekben - a magyar gazdaság teljesítményének függvényében - nem zárta ki az áfamérséklés vizsgálatát.

Az államtitkár utalt rá: az uniós tejkvóta a közös agrárpolitika egyik piacszabályozási eleme volt, amelynek megszüntetésérõl még 2008-ban született döntés. Több ország, így Magyarország sem használta ki a rendelkezésére álló kvótakeretet, Magyarország 20-25 százalékkal volt alatta. A kvótarendszer megszüntetése versenyhelyzetet teremt, ami nemcsak kihívás, hanem lehetõség is a magyar tejtermelõknek.

Annak jegyében, hogy az ágazat élni tudjon a lehetõséggel, a minisztérium megemelte a közvetlen támogatás összegét: 2014-ben még 28,93 milliárd forint volt, az idén 49,43 milliárd forintra nõ. Az állatjóléti támogatás összege mindkét évben 8 milliárd forint. Felhívta a figyelmet: a tej terméktanáccsal lebonyolított konzultáció alapján létrejön egy 420 millió forintos marketingalap is, amely a jó minõségû magyar tej népszerûsítését szolgálja.

Mélykuti Tibor arról beszélt, hogy az utóbbi években megerõsödött a terméktanács, ezt az is alátámasztja, hogy a miniszter reprezentatív szakmaközi szervezetként ismerte el 2013-ban. A terméktanács elnöke reményét fejezte ki, hogy 2020-ig az élelmiszeripar fejlesztésére szánt 300 milliárd forintos forrásból a tejfeldolgozók fejlesztésére is lehet majd fordítani.

Jelezte: tejmarketingre a szakmaközi szervezet éves szinten, a saját tagjai által összeadott pénzbõl mintegy 150-180 millió forintot tud majd költeni.

Sürgette egyúttal a feketegazdaság elleni még hatékonyabb fellépést, mind a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), mind a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) részérõl. Ennek egyik jó eszközének nevezte a nemrégiben bevezetett elektronikus közúti áruforgalom-ellenõrzõ rendszert (ekáer).

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!