2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Brókerbotrány – A jegybank visszavonta a Quaestor Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyétForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-19 11:03:10
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken visszavonta a Quaestor Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Zrt. (Quaestor Értékpapír Zrt.) tevékenységi engedélyét, és kezdeményezte annak felszámolását – közölte a jegybank.

Az engedély visszavonását az indokolja, hogy a társaság nem tudja kiegyenlíteni tartozásait, és vagyona, eszközei nem is nyújtanak fedezetet a vele szembeni követelések teljesítésére.

A felügyeleti biztos jelenlegi adatai alapján a Quaestor Értékpapír Zrt. jelentõs volumenû, mintegy 150 milliárd forint értékû értékpapírral nem tud elszámolni. A kötvényvásárlási céllal nála befektetõ ügyfelek részére hamis visszaigazolást állított ki, mert a valóságban a kötvények jelentõs részének szabályos megkeletkeztetésére nem került sor, így azt se lejegyezni, se adás-vétel útján megszerezni nem lehetett.

A brókercég arra jogosult ügyfeleit a Befektetõ-védelmi Alap, illetve a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja fogja kártalanítani összesen maximum 30 millió forintig.

A felszámolást törvényi elõírás alapján a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nkft. felszámoló biztosa végzi majd el.

A Budapesti Értéktõzsde (BÉT) pénteki hatállyal megszüntette a Quaestor Értékpapír Zrt. tõzsdetagságát és kereskedési jogát, az errõl szóló határozatot a honlapján közölte a BÉT.

Az MNB 2015. március 10-én azonnali hatállyal felfüggesztette a Quaestor Értékpapír Zrt. engedélyét és felügyeleti biztost rendelt ki a céghez, illetve büntetõ feljelentést tett a nyomozó hatóságnál, mivel célvizsgálata súlyos hiányosságokat tárt fel a befektetési vállalkozás mûködésében.

A Quaestor-ügyben a nyomozás március 11-én indult el, a Nemzeti Nyomozó Iroda március 26-án három embert gyanúsítottként hallgatott ki, majd õrizetbe vette õket üzletszerûen elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás bûntette és más bûncselekmény megalapozott gyanúja miatt. Tarsoly Csaba és két társának letartóztatása április 13-án jogerõssé vált.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!