2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Agrárszakemberek felszabadulásaForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-19 11:11:28
Felszabadulás: összesen 21 tanuló kapott szakmunkás-bizonyítványt az SZKTV végeztével.

Úgy, ahogyan a gimnazisták az OKTV-re, a szakmát tanuló diákok is készülnek tavasszal egy országos versenyre: az SZKTV-re, azaz a szakma kiváló tanulója elnevezésû megmérettetésre. A cél itt nem a közvetlen bejutás a felsõoktatási intézménybe, mint a gimiben, hanem a leendõ szakemberek a felszabadulásra, azaz a szakmai végzettségre hajtanak. A legjobbak ugyanis a versenyeredményük alapján elõre megkapják a bizonyítványt.
Az FM a fenntartó

A hajdúböszörményi Széchenyi István Mezõgazdasági és Élelmiszeripari Szakképzõ Iskola és Kollégium fennállása óta második alkalommal adott otthont az SZKTV országos versenynek, ami Román István, a Földmûvelésügyi Minisztérium agrár-szakképzésért felelõs helyettes államtitkára szerint is jelzi az intézmény presztízsét. Nem véletlen, hogy az FM államtitkára köszöntötte az április 15. és 17. között megrendezett verseny résztvevõit, ugyanis a Széchenyi-iskola az egyetlen olyan megyei intézmény, amely a közelmúltban a szaktárca fenntartása alá került. Az államtitkár elismerõen beszélt a térség mezõgazdaságáról, s egyre erõsödõ szerepérõl a gazdaság egészében. Dicsérte a versenyzõket, akik már biztosan a legjobbak között vannak, olyan szakmai tudás birtokában, amit hamarosan mint felkészült agrárszakemberek kamatoztathatnak.
“Traktoros iskola”

- Iskolánk 1938 óta tölt be jelentõs szerepet a térség mezõgazdasági szakképzésében.

A kezdeti „traktoros” iskolából mára a mezõgazdaság valamennyi ágát felölelõ képzési struktúrát sikerült kialakítanunk, folyamatosan igazodva a kor követelményeihez, igényeihez. 2014 augusztusa óta az FM irányítása alatt a megyében egyedüli középiskolaként látjuk el a mezõgazdasági és élelmiszeripari szakképzést. Jelenleg közel 650 tanuló képzése folyik intézményünkben; mintegy 200 hektáros tangazdaságunk, valamint a 21 külsõ gazdálkodó szervezettel való együttmûködés segíti a szakmai gyakorlati képzést – mutatta be a megnyitón az iskolát Molnár Magdolna igazgatónõ, aki 2014 nyarától vezeti az intézményt.

Növénytermesztési gépüzemeltetõ, gépkarbantartó és mezõgazdasági gépszerelõ, gépjavító szakmákban mérték össze tudásukat a tanulók Böszörményben. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett verseny komplex volt, az elõzetes írásbeli munkák alapján döntõbe került fiatalok több helyszínen, több munkagép szakavatott kezelésével bizonyították tudásukat. Fotósunk szántás közben kapta lencsevégre õket: még csak 11. évfolyamosok, de sokukon látszik, hogy már egy ideje gyakorolnak a családi gazdaságban, a földeken.

- A legmagasabb számú jelentkezés a mezõgazdasági gépész szakunkra érkezik, szerte a térségbõl fogadjuk a diákokat – mondta az igazgatónõ. Olyannyira, hogy szûkös lett a hely, ezért a következõ tanévtõl a berettyóújfalui Bessenyei-iskola egyik tagintézménye is a Széchenyihez tartozik majd – tudtuk meg.

A profiltisztításból egyébként profitál az iskola. Az, hogy az ágazati miniszterhez tartoznak, a szakmai oktatás színvonalát segíti, mert a tanárok részvételével mûködõ szakkollégiumok összehangolják a munkát, kapcsolatba hozzák a pedagógusokat. Plusz forrást ugyan egyelõre nem kapott a tárcától az iskola, mégis, önerõbõl tudtak fejleszteni. – Az elmúlt egy évben a szakmai gyakorlati képzést újították.

- Barak Beáta -Akik felszabadultak:
Két hajdúböszörményi tanuló növénytermesztési gépüzemeltetõ, gépkarbantartó szakmában jutottak be a döntõbe.
A hajdúnánási Tóth Gergõ a 4. helyen végzett, az aradványpusztai Kovács Zsolt a 13. helyen végzett. Mindkét tanuló 71 % -nál magasabb teljesítményt nyújtott, így felszabadultak.
Felkészítõ elméleti tanáraik: Marjai Antal, Markóné Papp Magdolna
Szakmai tanárok: Szabó Sándor, Orosz Tamás, Zsupos Imre, Erdõs Imre, Ignáth József


Élesben gyakorolhatnak

Idén 21 iskola 42 tanulója mérte össze tudását. Mindannyian 11. évfolyamosok, a hároméves szakmai képzés végén járnak. Az, hogy a helyi diákok remekeltek talajmûvelésbõl annak is köszönhetõ, hogy az iskola tangazdaságában õk maguk mûvelik a földet a gyakorlati oktatás keretében. A város nagy kiterjedésû határában erre van is lehetõség, sõt a fenntartó FM “el is várja”, hogy a megfelelõ szakmai színvonallal üljenek munkagépbe a jövõ agrárszakemberei

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!