2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
A magyar autósok is jól járnak az iráni megállapodássalForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-04-20 09:44:47
Szakértõk szerint hosszú távon nem kell olajdrágulással számolni, nem biztos azonban, hogy 300 forint alá megy a benzin ára. Irán mintegy 20 ezer hordó olajat halmozott fel. Ha feloldják az országgal szembeni szankciókat, azonnal 3-4 százalékkal zuhanhat az olaj világpiaci ára.

Itthon is örülhetnek az autósok az iráni atommegállapodásnak, legalábbis ezt mondják a szakértõk. Ha nyárra aláírják a nagyhatalmak Iránnal a végleges megállapodást és eltörlik az Irán elleni szankciókat, akkor rég nem látott mélységbe eshet az olaj világpiaci ára – hangzott el az M1 Ma reggel címû mûsorában.

A legutóbb húsvét elõtt, pénteken csökkent három forinttal a gázolaj ára. A benziné változatlan maradt. A gázolaj literenkénti átlagára tehát 361-362 forintra mérséklõdött, a 95-ös benziné maradt 361-362 forint. A benzin literenkénti átlagára tavaly szeptember és 2015. január között mintegy 100 forinttal csökkent, az utóbbi három hónapban viszont fokozatosan több mint 50 forinttal emelkedett. A gázolaj literenkénti nagykereskedelmi ára február eleje óta szintén mintegy 20 forinttal lett magasabb. A benzinár 2012. április elején tetõzött, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint. A csökkenéshez az vezetett, hogy a nagy túlkínálat miatt meredeken visszaesett a nyersolaj világpiaci ára.

A Lausanne-ból hazatérõ iráni külügyminisztert ünnepelték Teheránban, miután megszületett az egyezmény a perzsa állam és a nagyhatalmak között a vitatott atomprogramról. Az Európai Unió beszüntet minden, az atomprogramhoz kötõdõ korábban bevezetett gazdasági és pénzügyi szankciót - mondta Frederica Mogherini, az unió külügyi fõképviselõje. A megállapodásért cserébe a nagyhatalmak vállalták, hogy enyhítik az Iránnal szembeni 2006 óta érvényben lévõ nemzetközi szankciókat, köztük az olajembargót is. Ez azt jelenti, hogy az iráni olaj hamarosan újra megjelenhet a piacon.

Nyáron jöhet a filléres benzin - errõl írt a napi.hu a megállapodás után. A cikk szerzõje szerint az Iránnal szembeni embargó feloldásával még tovább nõhet a túlkínálat az olajpiacon. Egyes szakértõk akkora árzuhanást várnak, ami a benzin árát is a mélybe ránthatja. Teherán elmúlt években legkevesebb 30 millió hordó nyersolajat halmozhatott fel tankhajókban, mivel az olajkitermelés visszafogása nagyobb gondot okozott volna a készletre termelésnél. Így akár a jelenlegi 50 dollár körülirõl hordónként 30 dollárra zuhanhat az olaj világpiaci ára.

A Híradónak nyilatkozó szakértõ is megerõsítette, nagymértékben csökkenhet Magyarországon is az üzemanyagok ára, ha nyáron feloldják az olajembargót Iránnal szemben.

Elõzetesen harmincdolláros olajárról is beszélnek az elemzõk. Ha ezt fogjuk tapasztalni a piacon, akkor nem kizárt, hogy 300 forint környékére csökken a benzin és a gázolaj ára a hazai kutakon - mondta Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetõje.

Elemzõk szerint némileg gyengítheti a forint árfolyamát az alacsony olajár, összességében azonban pörgeti a gazdaságot, ha olcsó marad az olaj, ezáltal pedig az üzemanyagok ára is. Mindez akár 1 százalékos gazdasági növekedést is eredményezhet az eurózónában és Magyarországon is.

Szántó András, az Equilor lakossági üzletágának vezetõje a Ma reggelben azt mondta: a helyzet ennél összetettebb, a 360 forintos benzinártól a 300 forintosig hosszú még az út, a benzin kiskereskedelmi árát nem csak az olaj világpiaci ára határozza meg, mert ennek jelentõs adótartalma is van (forgalmi adó, jövedéki adó). Az árképzésben mindemellett szerepet játszik a dollár árfolyama is, hiszen a kõolajat dollárért vásároljuk külföldrõl.

Felhívta rá a figyelmet: igaz, hogy az utóbbi idõben az olaj ára több mint 50 százalékkal esett, ám az amerikai dollár eközben – nemcsak a forinthoz képest – erõsödött.

A szakember szerint a jövõben is hasonló jelenség figyelhetõ meg, a dollár árfolyama tovább erõsödhet, ami adott esetben kiolthatja az olaj árának csökkenését. Úgy véli: a jövõben tartósan alacsony olajár valószínû, de a 300 forint alatti benzinár „nem biztos, hogy megvalósul”.

Megerõsítette, hogy Iránban „ugrásra készen állnak” a felhalmozott olajkészletek. Kiemelte azonban, hogy nagyságuk az Egyesült Államok egynapi olajfelhasználásának felel meg, vagyis mintegy 20 millió hordó olajjal egyenlõ.

Úgy véli, ha feloldják az Irán elleni szankciókat és az ország belép a piacra, az olaj ára 3-4 százalékkal valószínûleg azonnal esik. Igaz, történhetnek olyan válaszlépések is, melyek ezt a hatást kompenzálják – például az OPEC csökkenti a kitermelést.

Beszélt arról is, hogy az olajipar eléggé beruházásigényes ágazat, és az országban 2006 óta elég sok beruházást halasztottak el, vagyis nem lehet arra számítani, hogy Irán pár napon belül teljes kapacitással ki tud lépni az olajpiacra.

A szakember azt azonban leszögezte, hosszú távon egészen biztosan nem kell olajár-emelkedésre számítani.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!