2024. április 19. Péntek, Emma.
 
660 milliárd forint a növekedési hitelprogram második szakaszáraForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-04-20 09:55:25
Címkék: Bihari hírek, mnb
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által 2013. júniusban útjára indított növekedési hitelprogram (nhp) második szakaszában 660 milliárd forint értékben kötöttek szerzõdést a bankok és a kis- és középvállalkozások, amelybõl 512,5 milliárd forint hitelt folyósítottak április elejéig - közölte a frissen összesített adatokat a jegybank.

Az MNB közleménye szerint az nhp elsõ és második szakaszában mostanáig csaknem 21 ezer vállalkozás jutott összesen több mint 1360 milliárd forint hitelhez.

Közölték, a hitelezési folyamatokat jellemzõ szezonalitás miatt az nhp igénybevétele is visszafogottabb az év elsõ hónapjaiban, a program felfutása a tavaszi hónapokban várható. A program elõzõ negyedévhez viszonyított mérsékeltebb kihasználtsága részben annak tulajdonítható, hogy a szerzõdéskötések az elõzõ év utolsó negyedévére összpontosultak az nhp második szakaszának egy évvel történõ meghosszabbítása mellett is - írja az MNB.

A második szakaszban létrejött szerzõdések közel 97 százaléka új hitel, azaz a hitelkiváltás a keretösszeg maximum 10 százaléka lehet. Ezen belül az új beruházási hitelek és új lízingügyletek részesedése 63 százalék, az új forgóeszközhiteleké 26 százalék, míg az EU-s támogatások elõfinanszírozására folyósított hiteleké 11 százalék.

A második pillérben - forint- és devizahitel-kiváltás - a meglévõ beruházási hitelek kiváltására folyósított hitelek részesedése 72 százalék, míg a meglévõ forgóeszközhitelek kiváltására folyósított hiteleké 28 százalék. A második pillérben folyósított hitelek közel 81 százaléka forinthitelek kiváltását, míg 19 százaléka devizahitelek kiváltását szolgálta az MNB közleménye szerint.

Az elsõ pillérben létrejött ügyleteken belül az új beruházási hitelek átlagos összege 22 millió forint, az új forgóeszközhiteleké 58 millió forint, míg az EU-s hiteleké 35 millió forint. Az új beruházási hitelek szerzõdéses összeggel súlyozott átlagos futamideje 6,9 év, az új forgóeszközhiteleké 2,3 év, az EU-s hitelek esetében pedig 1,4 év, míg a második pillérben a meglévõ beruházási hitelek kiváltására nyújtott hiteleké 6,5 év, a meglévõ forgóeszközhitelek kiváltására nyújtott hiteleké 2,5 év.

A nagybankok kihelyezéseinek felét teszik ki a beruházási hitelek, míg a kis- és közepes bankoknál, valamint a takarékszövetkezeteknél a hitelek túlnyomó többsége ilyen célú. Az EU-s hitelek nyújtásával fõként a nagybankok foglalkoznak a programban. A mikrovállalkozások hitelfelvétele közel 80 százalékban új beruházási hitelekre irányul, míg a kis- és közepes vállalkozásoknál 50 százalék körüli az új beruházási hitelek részesedése.

Az ágazati eloszlást tekintve a mezõgazdaság, a kereskedelem, valamint a javítás és a feldolgozóipari ágazatok részesedése kimagasló, a hitelek közel háromnegyede erre a három területre irányul - írja az MNB.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!