2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Javulhat a magyar növekedés fenntarthatósága az NGM szerintForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-04-20 10:38:31
Címkék: Bihari hírek, ngm, gdp
A nemzetközi gazdasági konjunktúra kibontakozása kedvezõ hatással járhat a magyar gazdasági növekedés külsõ feltételrendszerére, javíthatja a jelenlegi, nemzetközi mércével is magas magyar gazdasági növekedés fenntarthatóságát - kommentálta a Nemzetgazdasági Minisztérium a Nemzetközi Valutaalap legfrissebb jelentését.

Az IMF washingtoni tavaszi üléséhez kapcsolódóan kedden publikálta a világgazdaság fejlõdési kilátásairól szóló, World Economic Outlook címû jelentését. A nemzetközi szervezet a világgazdaság idei évi növekedése várható ütemének elõrejelzésén nem változtatott januárhoz képest, jövõ évre vonatkozó becslését minimálisan javította. Így 2015-ben 3,5 százalékos, 2016-ban 3,8 százalékos globális gazdasági növekedés lehet, utóbbi 0,1 százalékponttal magasabb a januári becslésnél.

A szaktárca rámutatott: a jelentés általános megállapításai közül Magyarország szempontjából is kiemelkedõ jelentõsége van, hogy 2015-ben az IMF - részben az olajárak csökkenésének, valamint az USA dollár erõsödésének köszönhetõen - összességében a világgazdaság élénkülésére számít. Elsõsorban a külsõ piacok szempontjából Magyarország számára is meghatározó fejlett országok, többek közt az euróövezet várható jobb teljesítményére is számít az IMF.

A nemzetközi gazdasági konjunktúra kibontakozása kedvezõ hatással járhat a magyar gazdasági növekedés külsõ feltételrendszerére, javíthatja a jelenlegi, nemzetközi mércével is magas magyar gazdasági növekedés fenntarthatóságát - írja közleményében az NGM.

A szaktárca szerint az egyes IMF-országok makrogazdasági helyzetét bemutató összefoglaló táblázatok jól mutatják a magyar nemzetgazdaság fejlesztésében, a külsõ és belsõ egyensúly megteremtésében és megõrzésében az elmúlt évek során elért eredményeket.

Javított a magyar elõrejelzésen az IMF

Az IMF Magyarországra vonatkozó 2015. évi növekedési elõrejelzését 2014. októberi elõrejelzéséhez képest pozitív irányban, 0,4 százalékponttal 2,7 százalékra módosította, míg 2016-ra 2,3 százalékos növekedést jósol.

Az NGM szerint a magyar gazdaság növekedésének egészséges szerkezete, valamint a kedvezõ tényadatok biztosítják, hogy a bõvülés az elkövetkezõ években is tartósan magas szinten stabilizálódjon. Így Magyarország idei növekedése jócskán meghaladhatja az NGM korábbi várakozását, a 2,5 százalékot. Hozzáteszik, a Magyarországgal kapcsolatban megjelenõ megállapítások összhangban állnak az IMF legutóbbi éves konzultációja során tett észrevételeivel, javaslataival.

Az IMF pozitív elõrejelzései alátámasztják a kormány várakozását a gazdasággal kapcsolatban

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) pozitív elõrejelzései alátámasztják azt a várakozást, amire a magyar kormány maga is számít a hazai gazdaság 2015. évi teljesítményével kapcsolatban - vélekedett Balogh László, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügypolitikáért felelõs helyettes államtitkára a M1 aktuális csatornán kedd délután.

Balogh László közölte: nem lepte meg az IMF elõrejelzése, mert a valutaalap a világgazdaság globális fejlõdésével kapcsolatban is felfelé javított saját korábbi elõrejelzésén.

Kiemelte: Magyarország esetében 0,4 százalékponttal emelte meg a gazdaság fejlõdésével kapcsolatos várakozását a nemzetközi pénzügyi intézmény, az idei évben 2,7 százalékos magyar gazdasági növekedést vár az IMF, mint ismeretes, a magyar kormány hivatalos prognózisa az idei gazdasági bõvülésre 2,5 százalék. Hozzáfûzte: a kormány hivatalos elõrejelzése, azaz a 2,5 százalékos bõvülésre vonatkozó számítás még akkor készült, amikor nem ismertük a 2014-re vonatkozó év végi számokat.

Az új munkahelyek több mint kétharmadát már a versenyszféra adta

A helyettes államtitkár a munkaerõ-piaccal kapcsolatos riporteri felvetésre kifejtette: bár sok kritika elhangzik a közmunkával kapcsolatban, és az utóbbi idõben ezek a kritikák már nem az IMF, hanem az Európai Bizottság részérõl érkeznek, valójában 2014-ben az újonnan teremtett munkahelyek több mint kétharmadát már a versenyszféra adta, egyharmaduk volt az, ami a közmunkából származott.
Tehát az a tétel, hogy az új munkahelyek nagyobbik részét mesterségesen a közmunkaprogram hozza létre, egy év óta már gyakorlatilag nem áll fenn - mondta.

Arra a kérdésre, hogy a Morgan Stanley elemzõház az IMF-nél lényegesen kedvezõbb adatokat közölt, elmondta: a különbség a számítási módszertanból adódhat. Utalt arra, hogy nyilvánvalóan van egy csomó feltételezés a növekedéssel kapcsolatban, az biztos, hogy az IMF és Morgan Stanley tartósan alacsony olajárakkal, és valószínûleg a forint viszonylag erõs pozíciójával is számol. Az eurózónából pedig, ahol 0 közeli az infláció, ez az alacsony infláció az erõs forinton keresztül is importálódik az országba. Az alacsony inflációs nyomás hatása eltérõ lehet a különbözõ számítási modellekben - mutatott rá.

Óvatosan számol a kormány

Balogh László végezetül hangsúlyozta: a magyar kormány általában konzervatívan számol, óvatos becsléseket végez. Az alacsony olajárat a magyar kormány is olyan tényezõnek tekinti, amely a gazdasági növekedést - a korábbi elképzelésekhez képest - erõsebben fogja javítani.

A jelentés ide kattintva az IMF honlapján olvasható angol nyelven. Javított a magyar elõrejelzésen az IMFAz IMF szerint nem változott a világgazdasági kilátásAz IMF felfelé módosította a román gazdaság várható növekedését

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!