2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Továbbra is hasít a hazai turizmusForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-04-21 07:57:41
Kedvezõen alakultak a szállásdíjbevételek februárban, és az is pozitívum, hogy mind a vendégek, mind a vendégéjszakák száma több mint 10 százalékkal emelkedett - mondta az NGM turisztikáért felelõs helyettes államtitkára az M1-en a szálláshely-adatokat kommentálva.

Ruszinkó Ádám kiemelte: az adatokból az látszik, hogy a globális trendeknek megfelelõen, bár kissé csökken a vendégek átlagos tartózkodási ideje, ezt azonban ellensúlyozza a növekvõ vendégszám. Szólt arról is, hogy a brit piacról a vendégek száma közel 50, az Egyesült Államokból érkezõké pedig 30 százalékkal nõtt, emellett pedig több francia és olasz turista érkezett. Õk azok a vendégek, akik inkább városlátogatásokra, kulturális programokra, konferenciákra érkeznek, nem pedig a hosszabb, hagyományos vízparti üdülésekre, gyógykúrákra - fejtette ki Ruszinkó Ádám.

A külföldi és a belföldi vendégek számának növekedése az elmúlt években megvalósult számos fejlesztésnek köszönhetõ. Példaként említette, hogy gyógyfürdõk épültek, illetve újultak meg, kastélyokat, várakat újítottak fel, a szállodák is fejlõdtek, rengeteg aktív turisztikai lehetõség van az országban. A helyettes államtitkár külön kitért Budapest zenei életére, kifejtve, hogy 30. évfordulóját ünnepelte a Budapesti Kongresszusi Központ, a tizediket pedig a Mûvészetek Palotája, ezenkívül megújult a Vígadó, a Zeneakadémia, az Opera, az Erkel Színház, a Budapest Music Center, és mindezeket nemcsak a külföldi utazók, hanem a belföldi vendégek is felfedezik.

Ruszinkó Ádám szerint azért fontos, hogy a belföldi turizmus is bõvüljön és erõs legyen, mert kialakulhatnak olyan, akár gazdasági, környezeti, vagy katonai krízishelyzetek, amelyek a nemzetközi turizmus forgalmát jelentõsen visszavethetik. A helyettes államtitkár elmondta: a turisztikai szakma aggódik az oroszországi helyzet miatt, a rubel értéke visszaesett, és csökken az orosz turisták vásárlóereje, ami a turisták számának mérséklõdésében is tetten érhetõ; ez januárban elég jelentõs volt. A március egy fontos turisztikai promóciós idõszak, Magyarország is sok kiállításon, vásáron megjelent, a februári, márciusi foglalási adatok már kedvezõbb képet mutatnak. Az Oroszországból érkezõ vendégeket segítik a közvetlen légi járatok, illetve a vízumkönnyítések - mondta Ruszinkó Ádám.

A helyettes államtitkár szerint most van egy olyan lélektani pillanat, amikor Európa számos pontján az orosz turistákat nem fogadják szívesen, Magyarországon most kell megnyerni ezt a versenyt, mert sok orosz turista érkezik ide, szeretnek bennünket, és elég sok pénzt költenek.

A Nemzetgazdasági Minisztérium MTI-hez eljuttatott közleményében kiemeli: a belföldi turizmus februárban hozta a megszokott 10 százalék körüli növekedést. A szálláshelyi SZÉP-kártya felhasználás alakulására jellemzõ, hogy februárban 755 millió forintot fizettek ki SZÉP-kártyával a kereskedelmi szálláshelyeken, ami 1,5 százalékkal több mint tavaly ilyenkor. A belföldi vendégforgalom a Tisza-tavit kivéve minden régióban emelkedett, a Dél-Alföldön több mint 20,4 százalékkal, a Közép-Dunántúlon 15,2 százalékkal, Észak-Magyarország pedig 14,6 százalékkal.

A KSH 2015. január-februári adatai azt mutatják, hogy a turizmus elmúlt évre jellemzõ - egyes mutatók tekintetében két számjegyû - növekedési tendenciája folytatódni látszik. Rendkívül biztató, hogy a szállásbevételi adatok növekedési üteme, elsõsorban a külföldi szállásdíj-bevételek megugrásának köszönhetõen az elmúlt évi, magas év eleji dinamikával összevetve is figyelemre méltó - olvasható a közleményben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!