2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Vizsgadrukkot átélt oktatókForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-21 11:05:48
A jogosítvány megszerzése elõtt még pontos a nyilvántartás, más esetekben viszont…

A vizsgadrukk érzését élhették át azok a gépjármû-vezetési oktatók, akiket a közelmúltban ellenõrzött a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az Észak-alföldi régióban. Magyar Norbert sajtóreferens elmondása szerint a tanulókról ugyan pontos nyilvántartást vezetnek, ám a számla- és nyugtaadást a többségük elmulasztja.
Felfrissítenék

Az oktatók a jogosítvány megszerzése elõtti órákról pontos nyilvántartást vezetnek, és általában bizonylatot is állítanak ki. Abban az esetben azonban, amikor valaki a már meglévõ tudását szeretné felfrissíteni, mert például éveken át nem vezetett, már nem ennyire fegyelmezett a dokumentáció. Ilyenkor döntõ többségében feketén oktatnak. Ennek egyik oka az lehet, hogy a jogosítványszerzéssel ellentétben a jogosítványfrissítési szolgáltatásról a szakoktatóknak nem kell elszámolni a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál. A szakoktatókra igen szigorú feltételek vonatkoznak, a NAV tapasztalatai szerint azonban gyakran kockáztatnak, és hivatalos nyilvántartás, vezetési karton nélkül adnak gyakorlati órákat. Jó esetben legfeljebb egy határidõnapló árulkodik a leadott órákról, és az adózatlanul szerzett jövedelmet ennek alapján lehet megbecsülni.
Fõleg interneten

Az Észak-alföldi régióban ellenõrzött autós iskolák, illetve oktatóik általában interneten hirdetik szolgáltatásaikat. Általában egy 50 perces óráért 3000 forint körüli díjat kérnek. Alkalmanként két órát vezetnek a jelentkezõk, az ellenõrzés alkalmával a revizorok is így szerezték tapasztalataikat. Volt olyan oktató, aki a levezetett óra után azt mondta, „számla nélkül 2500 egy óra, számlával több”. Ám miután az „alibi sofõr” jelezte, hogy nem tudja elszámolni a díjat, az oktató fejében meg sem fordult a bizonylatolás. Az oktatók többsége egyébként eleve nem is gondolt arra, hogy a próba órák után nyugtát, vagy számlát adjon, jóllehet a beszedett tandíj összességében 25-30 ezer forint volt. A leggyakoribb észrevételük az volt: „álmukban sem gondolták volna”, hogy õket valaha a NAV ellenõrizheti. Volt olyan bukott oktató, aki a kata-alanyiságát is elveszítette a feltárt mulasztások miatt, és jelentõs bírságot is kapott.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!