2024. április 24. Szerda, György.
 
Módosul a víziközmû-szolgáltatási törvényForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-21 11:48:32
A víziközmû-szolgáltatásról szóló törvény módosítási tervezete szerint szociális szempontból el lehetne tekinti a vezetékes ivóvíz-, illetve csatornahálózatra történõ kötelezõ rákötéstõl, a közkifolyókból napi 30 liter vizet kellene biztosítani azoknak, akik innen jutnak vízhez, illetve kiegészülne a szolgáltató által kiállított számla is – derül ki a kormány honlapján megjelent tervezetbõl.

A hatályos törvény szerint amennyiben van az utcában vezetékes ivóvíz, illetve szennyvízcsatorna, arra kötelesek rácsatlakozni az ingatlan tulajdonosok. A víziközmû-szolgáltató erre felszólítja a tulajdonosokat, akiknek egy évük van a csatlakozásra. Amennyiben ez az idõ eredménytelenül telik el, akkor a szolgáltató a járási hivatalhoz fordul, hogy az kötelezze a tulajdonost a csatlakoztatásra. Ezt a szabályt ugyan változatlanul megismétli a tervezet, viszont a szöveg kiegészül egy olyan megengedõ szabállyal, amely szerint a járási hivatal mentesítheti a tulajdonosokat a rákötési kötelezettség alól.

Ezt akkor teheti meg a hivatal, ha a tulajdonosra – a szociális rászorultsága miatt – nagy terhet jelent a bekötõvezeték kiépítése, vagy az ingatlan használata víziközmû-szolgáltatás hiányában is biztosított, illetve e szolgáltatás hiánya nem veszélyezteti a felszíni és felszín alatti vizeket.

A tervezet megismétli azt a két éve élõ szabályt, amely szerint nem kötelezhetõ a víz- illetve szennyvíz hálózatra történõ rákötésre a Nemzeti Eszközkezelõ Zrt., az általa – a hitelszerzõdésbõl eredõ kötelezettségeiknek eleget tenni nem tudó természetes személyektõl – vásárolt ingatlanoknál.

Bekerültek a tervezetbe az ivóvizet kizárólag a közkifolyókról vételezõ személyek. Részükre a létfenntartási és közegészségügyi követelmények teljesítéséhez szükséges ivóvízellátás akkor biztosított, ha személyenként és naponta 30 literhez juthatnak, 300 méteres távolságon belül.

Az új szabályokat várhatóan július 1-tõl kell alkalmazni. A tervezet kiegészíti – a rezsicsökkentés kapcsán, szeptember elsejétõl – a szolgáltatók számláira vonatkozó elõírást is. Ennek lényege, hogy nemcsak az adott elszámolási idõszak megtakarítását kell jelezni a számlán, hanem a 2013. július 1-je óta halmozódó megtakarítást is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!