2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Április gyógynövényei a friss tavaszi zöldekForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-04-22 09:03:52
Rendhagyó módon áprilisban nem egy gyógynövényt mutatunk be, hanem egy egész csokrot. Ilyenkor a gyûjthetõ vadnövények sora igen sokszínû, érdemes kipróbálni és megkóstolni õket.

Salátaboglárka, gyermekláncfû, martilapu, zamatos turbolya, vadsóska, pásztortáska, vadhagyma-félék, medvehagyma, tyúkhúr, zsázsa, csalán, nagy és réti útifû, cickafark – mind értékes táplálék- és gyógynövény.

Valamennyi felhasználható a konyhában, készíthetünk belõlük leveseket, mártásokat, fõzeléket, szendvicskrémeket, salátákat, ízesíthetünk lepényeket, házi kenyereket. Jól kombinálhatók vörös- és fokhagymával, fûszerekkel.

A következõ receptek nincsenek kõbe vésve. Mindenki saját ízlése szerint variálhatja a növényeket, fûszereket, egy a fontos: próbálják ki és rájönnek, milyen értékes, tápanyagokban gazdag, ízletes ételek készíthetõk mezei és vadnövényekbõl.
Receptek

Tavaszi fûszernövény saláta: izitorma, százszorszép virága és levele, pongyolapitypang zsenge levelei, mezei sóska (vadsóska), galambbegy saláta – az öntet zúzott fokhagyma, kevés méz, borecet és olívaolaj.

Fõzelék vadnövényekbõl: csalán, medvehagyma, libatop, tyúkhúr, paraj-libatop, tetszés szerinti arányban és mennyiségben. Megmossuk, és apróra vágjuk. Felkockázott angolszalonnát, vöröshagymát és zúzott fokhagymát vajban megpárolunk és hozzáadjuk a zöldségeket. Kevés erõlevessel fõzzük, végül tejföllel és tönkölybúzával behabarjuk, összeforraljuk és frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük.

Fûszernövényes leves ugyanezekbõl a hozzávalókból

Az összesen 150 g apróra vágott és vajon megpárolt fûszernövényeket felöntjük kb. 1 liter zöldséglevessel. Tíz perc fõzést követõen összeturmixoljuk, majd 1 tojás sárgájával dúsított 1 pohár tejszínnel gazdagítjuk. Pirított kenyérkockákkal tálaljuk.

Fûszernövényes krém

Két pohár tejfölt, 1 kefirt vagy joghurtot, 3 evõkanál olíva olajat, 1 apróra vágott mogyoróhagymát, kevés sót és frissen õrölt borsot simára keverünk. Kb. 150 g növényt (medvehagyma, zsázsa, vadsóska, százszorszép levele és virága) vágjunk apróra és keverjük a krém alapba. Friss kenyérrel, pirítóssal, friss retekkel egyaránt finom.

Fûszernövényes krém túróval

Fél kilogramm túrót (vagy 1/4 kg juhtúrót és 1/4 kg tehéntúrót) kikeverünk annyi kefirrel vagy tejföllel, hogy jól keverhetõ legyen. Zúzott fokhagymát, ízlés szerint vadnövényeket, kevés pirospaprikát keverünk hozzá.

Kora tavaszi vitaminbomba

A megmosott fejes- vagy galambbegy salátát leveleire szedjük, apróra vágott hagymával, pirított mandulával megszórjuk. Felkarikázott narancsszeletekkel gazdagíthatjuk, megszórhatjuk petrezselyemmel.

Öntet: 1 pohár kefir vagy joghurt, 3 evõkanál Ketchup, 2 evõkanál balzsamecet.

Ízlés szerint 2 evõkanál olívaolajjal is gazdagíthatjuk.

Zöldmártás

Három tojást keményre fõzünk. Egy fej mogyoróhagymát megtisztítunk, és apróra vágunk. A zamatos turbolyát, bazsalikomot, kaprot, borágót, petrezselymet és tárkonyt 2 dl tejföllel és 1 dl tejszínnel, 2 fõtt tojással és hagymával összeturmixoljuk, majd 4-5 evõkanál majonézzel, fehér borssal és pici mustárral ízesítjük.

A mártást a megmaradt fõtt tojással díszítjük.

A vad- és fûszernövényes receptekre pontos leírást adni lehetetlen. Ki-ki azokkal a vadnövényekkel gazdálkodjon, amelyeket biztonsággal fel- és megismer, valamint gyûjteni tud a lakókörnyezetében.

A bemutatott receptek ízlés és lehetõség szerint alakíthatók, bõvíthetõk. Aki a szolidabb ízeket kedveli, kevesebb vadnövényt használjon az ételek készítésekor. Az intenzívebb ízek kedvelõi bátrabban fûszerezzenek, nyugodtabban keverjenek össze több növényt.

Érdekességek a "legfrissebb" tavaszi növényekrõl

Martilapu: kora tavasszal, még levéltelen állapotában virágzik. Teája légúti hurutok, köhögés, rekedtség ellen ajánlott. Friss virágai tavaszi salátákban, friss levelei csíkokra vágva, vajas kenyérre szórva fogyaszthatók. Sokan használják tavaszi tisztítókúrák részeként.

Csalán: reumatikus, köszvényes panaszok kiegészítõ kezelésére, tisztítókúra során teaként használják. Friss tavaszi leveleibõl ízletes fõzelék, leves, saláta készíthetõ.

Zamatos turbolya: magas illóolaj-tartalmú növény. Tartalmaz még keserûanyagokat, vasat, magnéziumot, A- és C-vitamint. Hatásos az érelmeszesedés megelõzésében, enyhe vízhajtó és légút tisztító hatással bír. Általában frissen, fûszernövényként használjuk.

Salátaboglárka: enyhe összehúzó és vérzéscsillapító hatású. A tavaszi tisztítókúrák kedvelt növénye. Friss leveleit tea vagy saláta formájában fogyasztjuk.
Bizonyos hatóanyagai gomba- és baktériumellenesek, így enyhébb fertõzések, bõrpanaszok kezelésénél is hatásos.

Pongyolapitypang (gyermekláncfû): leveleit tisztító, vízhajtó hatása miatt vesehomok, vesekõ megelõzésére, hajtására alkalmazzák, de cukorbetegség kiegészítõ kezelésénél is hasznos. Tavaszi saláták, fõzelékek kedvelt növénye.

Tyúkhúr: fõzete és alkoholos kivonata vízhajtó és hurutoldó. Serkenti az epe- és vesemûködést. Semleges íze miatt kedvelt salátanövény. A népi gyógyászat húslevesben fõzve, tüdõbetegségek kezelésére használta.

Zsázsa: manapság gyógynövényként nem használjuk. A népi gyógyászat sebek, sérülések kezelésére, elfertõzõdés megakadályozására, belsõleg influenzaszerû, megfázásos betegségek, hasmenés kezelésére alkalmazta. A zsázsa fõ hatóanyaga a csípõs mustárolajglikozid, ennél fogva friss saláták, szendvicskrémek remek fûszere.

Nagy és réti útifû: a modern fitoterápia az útifüveket felsõ légúti hurutos megbetegedések, toroktáji gyulladások kezelésére használja. Külsõleg a friss levelek nagyszerû sebgyógyítók baktériumellenes hatásuk miatt. A nagy és réti útifû zsenge levelei tavasszal saláták, fõzelékek alapanyagaiként is szolgálnak.

Cickafark: az egyik legsokoldalúbban használható gyógynövény: nõgyógyászati panaszok, emésztõszervi problémák (epetermelést és epeelfolyást szabályoz, görcsoldó, étvágytalanságot megszüntet), sebgyógyítás elõsegítésére használjuk. Tavasszal a növény zsenge, friss leveleit salátákba tehetjük.

Pásztortáska: a népi gyógyászat közismert vérzéscsillapítója. Friss sebek, horzsolások, fogínyvérzés megszüntetésére alkalmas. A modern fitoterápia sok vérzéssel és görcsökkel járó menstruációs problémák kezelésére használja. Tavaszi friss leveleit salátákba, fõzelékekbe tesszük.

Nyírfa: talán kevéssé ismert, hogy a nyírfa kora tavaszi nedve igazi vitaminbomba. A fa megsebzett törzsébõl gyûjtjük. A törzset 4-5 cm mélyen megfúrjuk, kb. 1 cm-es átmérõjû fúró használata esetén egy egészséges fából napi 1-1,5 l nedv nyerhetõ, 8-10 napon át. A mennyiség függ a hõmérséklettõl és a vízviszonyoktól. A nedvet a fejbõrbe dörzsölve megakadályozhatjuk a hajhullást és a korpásodást. A fa zsenge leveleit salátákba tehetjük.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!